Lucrarile la hala agroalimentara din fosta Piata Centrala stagneaza. Din februarie 2012, contractul prin care asocierea Copisa Pirenaica Contructora Barcelona & Consinit SRL Zalau & Ianus SRL Zalau se angaja sa realizeze hala a fost reziliat de catre Primaria Zalau, in calitate de beneficiar al constructiei. Motivul anularii contractului a fost nerespectarea termenilor de executie a constructiei.
Investitia alocata pentru realizarea complexului agroalimentar a fost de 8.208.180 de lei din care 54.260 de lei din bugetul local si 8.153.920 lei din credit. Pana in prezent au fost realizate lucrari de constructie in valoare de 2.831.280 de lei, pentru care s-au cheltuit cei 54.620 de lei din bugetul local si 2.777.020 de lei din credit. Lucrarile realizate pana acum reprezinta aproximativ 39 la suta din totalul lucrarilor, potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan. Lucrarile ramase de executat „vor fi atribuite unui alt constructor in baza Acordului cadru de lucrari”, cu valabilitate pana in 2015, si „vor fi executate in functie de posibilitatea asigurarii finantarii”, potrivit informatiilor transmise de Primarie.

Istoria intarzierilor
In 2009, Consiliul Local aproba costurile constructiei (5,8 milioane de euro -potrivit documentatiei tehnico-economice aprobate), iar potrivit proiectului de hotarare lucrarile la hala agroalimentara urmau sa dureze doi ani. Edilii estimau atunci ca hala va fi functionala pana la sfarsitul lui 2010 si finalizata pana in 2011. La acea vreme, primaria se afla sub presiunea pietarilor stramutati in Dumbrava Nord, care au pro-testat fata de desfiintarea pietei, fiind evacuati cu jandarmii. In august 2010, inca nu era certa data inceperii lucrarilor. Vice-primarul Daniela Cota explica atunci ca proiectul a fost blocat la Comisia de Cultura din Cluj pana se face descarcarea arheologica. Un an mai tarziu, in 2011, dupa ce a fost descarcat de sarcina arhelogica, terenul a fost predat consortiului de firme, iar pe 30 august a fost emis ordinul de incepere a lucrarilor, in baza unui contract pe patru ani. „Sper sa inceapa cat mai repede lucrarile pentru ca va fi realizata o parcare subterana cu 50 de locuri si pana in iarna ne dorim sa ajungem la nivelul solului cu lucrarile ca sa se poata lucra si la temperaturi mai scazuteI, preciza atunci Radu Capilnasiu. Anul trecut, Zalaul se putea lauda doar cu o fundatie pentru hala si devenea vizibila o parte din suprastructura.

Ce prevede proiectul si ar fi trebuit sa avem deja
Proiectul prevede o hala cu o suprafata de peste 4.700 de metri patrati, cu trei nivele – subsol, parter, etaj. Pe cele trei nivele au fost prevazute spatii co-merciale pentru legume, fructe, produse lactate, carne, oua, miere, produse conservate, produse de panificatie si patiserie, flori, seminte, cereale, precum si articole de uz gospodaresc. Complexul agroalimentar se anunta a fi unul mo-dern, cu sistem de ventilatie, incalzire centrala si spatii de depozitare. Pe langa hala agroalimentara, proiectantul Keops Urban a prevazut un spatiu verde care urma sa fie amenajat intre cladirea Muzeului de Arta si Mall-ul Activ Plazza. In plus, la subsolul complexului ar fi trebuit realizata o parcare cu 50 de locuri.