Servicii pentru comunitate
Multe au fost problemele care s-au discutat la şedinţa din această lună a Consiliului Local din comuna Fidu de Jos. Una insă a trezit un interes deosebit. La propunerea primarului Ioan Mangău s-a intocmit un proiect care are ca obiect de activitate infiinţarea unei companii de servicii, in cadrul Consiliului Local. Este o iniţiativă care intră perfect in sferele legalităţii. Mai pe inţeles, primăria va selecta din comună un număr de 4-5 meseriaşi, care dintr-un motiv sau altul nu au la ora actuală un loc de muncă. Va fi nevoie de un instalator, de un zidar, de un mecanizator agricol, de un tamplar, un lucrător de la drumuri pentru că in aceste domenii se simte criza de… profesionişti in comună. Muncitorii vor fi angajaţi ai primăriei. Primăria dispune de un tractor cu remorcă, plug, semănătoare, buldoexcavator şi multe lucrări se pot efectua pe plan local fără a se apela la firme din afara comunei care oricum sunt mult mai costisitoare decat forţa de muncă proprie. Primarul Mangău, după investigaţiile de rigoare i-a asigurat pe consilieri că va fi de lucru tot anul şi că profitul, pentru că se merge pe ideea că se va obţine şi profit, va reveni consiliului local. Intr-o primă fază, exploatarea balastrului din zona Văii Fildului, prelucrarea lemnului (o tradiţie in comună) şi efectuarea lucrărilor agricole sunt activităţi pe care SC Compania de Servicii Fildu SRL le are in vedere. Proiectul a fost votat de către consilieri, cu excepţia unei abţineri.
Primarul „se bate” la Ministerul Dezvoltării

Săptămana trecută primarul Ioan Mangău a fost prezent la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării pentru a susţine proiectul „Reabilitarea şi modernizarea drumului comunal DC 27” care face legătura intre Fildu de Jos şi Fildu de Sus. Solicitarea primarului este pentru distanţa de 13 kilometri pornind din drumul naţional 1G. El a prezentat mai marilor Ministerului Dezvoltării cu două argumente. O dată, in Fildu de Sus se află o biserică din lemn, construită in anul 1727, astăzi avand statulul de monument istoric. Vin turişti din toată Europa, ba şi din SUA pentru a admira edificiul creştin, dar sunt decepţionaţi de căile de acces pană la lăcaşul de cult. Apoi in această perioadă se finalizează lucrările de aducţiune a apei şi sistemul de canalizare, lucrări care au presupus decopertarea drumului, iar acum este nevoie de reabilitarea lui. Si dacă tot suntem la acest capitol nu putem să nu amintim că lucrările de aducţiune a apei şi canalizare sunt in proporţie de 70 la sută realizate, urmand ca in această primăvară ele să fie finalizate.

Sănătatea nu-i Cenuşăreasă
Primarul Ioan Mangău se află la primul mandat. Nu este hotărat dacă va mai candida sau nu la următoarele alegeri, dar are ambiţia de a nu trece ca umbra pe apă. Altfel spus vrea să lase ceva in urma sa. Ceva spre binele comunităţii, spre bunăstare şi un trai decent pentru cei care i-au acordat increderea. In cele trei Filduri problema asistenţei medicale a fost de ani buni, un fel de Cenuşă-reasă. Spaţiile destinate dispensarelor umane atat in Fildu de Mijloc, cat şi in Fildu de Jos nu corespundeau sub nici o formă activităţii medicale. Medicii veneau şi… plecau. Prim-edilul comunei a pus piciorul in prag şi intr-un spaţiu care candva tot sănătăţii ii era destinat, dar care s-a deteriorat cu timpul, a reuşi să facă un dispensar modern. Dacă spun că multe unităţi sanitare din mediul urban nu se bucură de condiţii impecabile precum cele de la Dispensarul din Fildu, mă apropiu de adevăr. Dan Remus Cristian este medic de familie pentru toate cele trei Filduri, ba mai vin pacienţi şi din comunele invecinate. Este de loc din Oradea şi după un an de activitate aici, mărturi-seşte sincer că n-are de gand să plece. Spun asta pentru că veneau pacienţii la el şi ştiind obiceiul predecesorilor săi il intrebau mereu „domnule doctor cat mai staţi la noi?” Cum are asigurată locuinţă in cadrul dispensarului, iar oamenii il stimează, Dan Remus Cristian pune suflet in tot ceea ce face pentru sănătatea semenilor săi şi nu are de gand să părăsească Fildurile. Şi dacă tot vorbim de sănătate, in fosta Casă Parohială, la 50 de metri de dispensar, a fost amenajată o farmacie care săptămana viitoare va fi dată in funcţiune, scutindu-i astfel pe fildani să mai bată drumurile Huedinului ori ale Almaşului pentru procurarea de medicamente.

Priorităţi şi propuneri
In ultimul an au fost reabilitate trei cămine culturale, din Tetiş, Fildu de Jos şi Fildu de Mijloc. In această vară va fi modernizar şi Căminul cultural din Fildu de Sus. La Şcoala gimnazială din Fildu de Mijloc a fost adăugat incă un corp cu două săli de clasă şi grup sanitar. Fondurile au fost obţinute prin Bancaa Mondială. O prioritate a primarului Mangău este şi extinderea reţelei de apă in Fildu de Jos, pe drumul comunal DC 67, precum şi găsirea de soluţii in vederea asigurării cu apă potabilă a localităţii Tetiş.
Tot in şedinţa de Consiliu local a fost aprobată propunerea ca „Sărbătoarea Fildurilor”, aflată la a treia ediţie să se desfăşoare pe Valea Fildului de Sus, pe data de 15 mai, aşa cum s-a desfăşurat şi la prima ediţie. Asta pentru că a doua ediţie a manifestării desfăşurandu-se la Căminul cultural din Fildu de Mijloc n-a avut succesul scontat. Nu-i totuna iarba verde de pe vale cu zidurile de beton ale căminului.
Intoarcerea la obarşie
Primarul Mangău nădăjduieşte că după introducerea apei in comună şi asfaltarea uliţelor, mulţi tineri plecaţi prin străinătăţuri se vor intoarce la obarşie Şi nu va mai fi pămant nelucrat, iar numărul animalelor, chiar dacă nu s-a impuţinat drastic va creşte din nou, să fie ca… odată. De fapt numărul ovinelor a crescut nesperat de mult in ultimii ani, depăşind 6.000 de capete. In schimb bovinele şi cabalinele din cele patru sate ale comunei trec cu puţin de 500 de capete. Nici centru de colectare a laptelui in prezent nu există in comună. A promis ceva societatea Dorna lact, dar… Mai mulţi cetăţeni din comună au depus proiecte pe Măsura 141 (subzistenţa). 19 dintre ele au devenit eligibile. Decat deloc…