Cei peste 2.200 de absolventi de liceu din Salaj pot sa inceapa de luni sa se inscrie la facultati si universitati de stat sau private, ori pot sa se orienteze spre o forma de invatamant postliceal. Bineinteles, pentru o universitate de stat au sansa sa opteze in sesiunea din iulie doar cei aproximativ 1.300 de elevi din judetul nostru care au promovat examenul de Bacalaureat. In functie de meseriile pe care vor sa le urmeze, de taxa scolara – pentru unii, dar si de posibilitatile materiale, absolventii de liceu din Salaj isi formeaza propriul clasament cu universitatile alese. Datele ultimului recensamant situeaza Salajul pe locul 24 in topul judetelor privind numarul absolventilor de invatamant superior.
Aproape 18.000 de locuri la ^Babes Bolyai^ din Cluj-Napoca
Una din cele mai prestigioase universitati din tara si pentru care an de an opteaza sute de absolventi de liceu din Salaj, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, va scoate la concurs pentru anul universitar 2013-2014 in jur de 4.900 de locuri bugetate si aproape 10.000 de locuri in regim de taxa. De asemenea, sunt aproximativ 3.000 de locuri pentru invatamant la distanta si invatamant cu frecventa redusa. In cadrul UBB Cluj-Napoca sunt 21 de facultati structu-rate fiecare pe profile si specializari.
La Babes Bolyai se da admitere pentru prima data in ultimii 12 ani
In acest an, absolventii de liceu care sunt interesati de una dintre facultatile din cadrul UBB Cluj-Napoca trebuie sa stie ca vor da admitere. Este pentru prima data, dupa 12 ani, cand candidatii nu vor mai intra la aceasta universitate pe baza de dosar si in functie de media de la bacalaureat.
Paul Farcas, purtatorul de cuvant al Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca ^exista o proba de admitere, care poate sa fie examen scris, test grila, test de aptitudini, eseu scris sau scrisoare de motivatie, in functie de fiecare facultate^. Potrivit acestuia, toate facultatile din cadrul UBB vor lua in considerare nota de la examenul de bacalaureat, cu pondere diferita. ^Pentru unele facultati, nota de la bacalaureat va conta in proportie de 40 sau 50 la suta, pentru altele poate conta 75 la suta^, a adaugat Paul Farcas.
Perioada de admitere la UBB Cluj-Napoca va incepe de luni, 15 iulie, si se va incheia pe 31 iulie. Taxele de admitere se incadreaza intre 80 si 250 de lei. Perioada de inscriere, probele de concurs, afisarea rezultatelor, depunderea contestatiilor, confirmarea locurilor si perioada de redistribuire a locurilor ramase libere sunt stabilite la nivelul fiecarei facultati in parte.
Studentii vor scoate din buzunar pana la 5.500 de lei pe an
Legat de taxele de scolarizare, acestea variaza la Universitatea Babes Bolyai intre 2.000 si 5.500 de lei pe an, in functie de facultate. Cele mai mici taxe anuale, de 2.000 de lei, sunt la Facultatea de Fizica, Facultatea de Biologie si Geologie si Facultatile de Teologie Ortodoxa, Greco-Catolica si Romano-Catolica. Facultatea de |tiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul UBB Cluj-Napoca are taxe de scolarizare intre 2.600 si 2.800 de lei pe an, iar 3.000 de lei pe an vor plati cei care vor sa se specializeze in domeniul informaticii. Cea mai mare taxa anuala se inregistreaza la Facultatea de Teatru si Televiziune din cadrul UBB Cluj, unde studentii care nu vor obtine un loc la buget vor plati cate 5.500 de lei pe an.
Poti face facultate si la Zalau
Absolventii de liceu din Salaj care din diverse motive aleg sa nu urmeze studiile universitare intr-un alt oras pot sa studieze in Zalau, la ^Facultatea de Geografie^ – extensia Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca; la facultatile din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, extensia Zalau ^Constructii de Masini^ si ^Ingineria Materialelor si a Mediului^, sau la Universitatea de Vest ^Vasile Goldis^ Arad, filiala Zalau.
^Vasile Goldis^ are doar invatamant la zi
Potrivit reprezentantilor Universitatii de Vest ^Vasile Goldis^, filiala Zalau, absolventii de liceu interesati sa urmeze cursurile acestei universitati pot sa aleaga intre doua specializari. Este vorba de ^Ecologie si Protectia Mediului^ din cadrul Facultatii de ^|tiinte ale Naturii, Inginerie si Informa-tica^, care are 30 de locuri, si specializarea ^Marketing^ din cadrul Facultatii de ^|tiinte Economice^, cu 60 de locuri. Pentru ambele specializari, forma de invatamant este la zi, iar taxa de scolarizare este de 1.800 de lei pentru fiecare specializare.
Universitatea de Vest ^Vasile Goldis^ Arad, filiala Zalau, mai are inclus in planul de invatamant pentru anul scolar 2013-2014 studii postliceale in trei domenii. Este vorba de domeniul sanitar, cu specializarile: ^Asistent medical generalist^, ^Asistent medical de laborator^ si ^Asistent pentru ocrotirea persoanelor varstnice^; domeniul ^Protectia Mediului^, care are ca specializari: ^Tehnician laborant pentru protectia mediului^ si ^Tehnician chimist^ si domeniul Economic, avand urmatoarele specializari: ^Asistent gestiune^, ^Agent comercial^ si ^Asistent manager^. |i aici, pentru toate cele trei domenii, forma de invatamant este la zi.