Sancțiunile în vigoare nu-i sperie foarte tare pe șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. În 2023, în Sălaj, la fiecare două zile a fost întocmit câte un dosar penal pentru astfel de fapte.
Activităţile desfăşurate de poliţiştii rutieri pe parcursul anului trecut au avut ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, creşterea disciplinei în traficul rutier, îmbunătăţirea fluenţei şi siguranţei acestuia, ţinând cont de multiplicarea factorilor de risc care sporesc pericolul producerii accidentelor rutiere şi de valorile ridicate de trafic auto şi pietonal.
Într-un an de zile, poliţiştii rutieri au constatat 637 de infracţiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, au reținut 3.108 permise de conducere și au retras 792 de certificate de înmatriculare.
Totodată, au aplicat 39.355 de sancțiuni contravenționale, dintre care 15.015 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3.659 de sancțiuni pentru neportul centurii de siguranță, 614 sancțiuni pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil și 183 de sancțiuni pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.
De asemenea, 2.468 de pietoni, 794 de bicicliști, 10 motocicliști, 12 conducători de trotinete și 283 de căruțași au fost sancționați contravențional pentru încălcarea regulilor de circulație.
Alte 16.317 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere pe drumurile publice.
În anul 2023, a fost înregistrată o scădere cu 6,34 % a numărului de accidente rutiere grave, de la 63 la 59, și o scădere cu 50% a numărului de persoane decedate în urma accidentelor rutiere, de la 18 la 9. Numărul persoanelor rănite grav în accidente rutiere a crescut însă de la 51 la 59.
Au fost identificați toţi conducătorii auto care au părăsit locul accidentului fără încuviințarea poliției (20 de cazuri).
Pe drumurile publice din judeţul Sălaj, principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere, în cursul anului 2023, au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonilor, abaterile comise de bicicliști, neacordarea priorității de trecere pietonilor și conducerea sub influența alcoolului.
Polițiștii au efectuat 47.597 de testări pentru depistarea consumului de alcool la volan și 234 de testări pentru depistarea consumului de droguri.
Au fost întocmite 93 de dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului și alte 89 de dosare penale pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive.