Un primar care transforma promisiunea in fapta
De 12 ani Maior Andrei pastoreste destinele comunei Criseni Si lumea este multumita. Acea lume care i-a acordat increderea de trei ori la rand. Maistru meanic, fost sef de sectie la Agromec. simtul de bun gospodar l-a insotit pe Maior Andrei pretutindeni. Cand a debutat in administratie, asta prin anul 2000, actualul prim-edil a fost impulsionat de consatenii sai din Garcei, asta si pentru calitatile dovedite in propria gospodarie. Si a reusit, avand o experienta in spate, o experienta de conducere si o arta de a lucra cu oamenii. Primarul este convins ca oamenii l-au ales de trei ori pentru ca s-a tinut mereu de promisiune si intotdeauna a transformat-o in fapta. Este convins ca depunandu-si mandatul de primar la alegerile locale din iunie, oamenii ii vor acorda din nou increderea, pentru ca Andrei Maior n-a trecut prin primarie ca umbra pe apa. A lasat ceva in urma sa, ceva durabil inspre binele si folosul obstii.
Ape pentru toate cele trei sate
Dupa mai multe amanari, in anul 2000 a fost depus un proiect pentru „Alimentarea cu apa a comunei Criseni” Proiectul a prins conturul realitatii cu fonduri obtinute prin Ordonanta de guvern nr.577. Valoarea totala a investitiei se apropie de 45 de miliarde de lei vechi. Intr-o prima faza conductele de apa au fost introduse doar in centrul de comuna pe o lungime de opt kilometri. La aceasta retea s-au bransat aproape 500 de gospodarii. Anul trecut s-a reusit sa se obtina restul de fonduri si pentru aductiunea de apa in satele Gargei si Cristur, pe o lungime de 14 kilometri, in total 22 de kilometri in tustrele satele. S-au adus doua rezervoare , unul cu o capacitate de 150 de metri cubi pentru localitatea Criseni si unul de 200 de metri cubi pentru satele Cristur si Garcei Cum spuneam, conductele sunt introduse, mai trebuie montati hidrantii si in aceasta primavara primarul Maior spera ca locuitorii celor doua sate sa aiba apa in gospodarie. De fapt in Gargei s-au bransat deja 160 de gospodarii, iar in Cristur 60 de gospodarii. Si fiindca tot veni vorba despre mult ravnita apa, in Criseni au fost forate doua puturi la o adancime de 150 de metri, de unde o mare parte dintre sateni se aprovizioneaza cu apa pentru ca apa din fantanile din Criseni este mai putin potabila, procentul de nitrati este peste limita admisa.
Toate ulitele-s asfaltate
Criseniul s-a aflat printre cele noua comune salajene care au „prins” Programul SAPARD. Proiectul a fost demarat in 2006 si a avut drept obiectiv „Asfaltare drum comunal, strazi si ulite in comuna Criseni”. Cu banii alocati prin Sapard a fost asfaltat drumul comunal DC 6 intre Criseni si Garcei si o parte din ulitele, lungimea totala fiinde de 10,8 kilometri. Insa asta n-a fost suficient. Cu bani de la bugetul local (15 miliarde de lei vechi) s-au asfaltat inca 11 kilometri de ulite, asa ca „la ora actuala Criseniul este comuna care nu are nici o ulita neasfaltara” precizeaza cu justificata mandrie primarul Maio Andrei. Daca tot suntem la capitolul cai rutiere, Primaria a depus un proiect pe Masura 125 (a) avand ca obiectiv modernizarea a 11 kilometri de drumuri de exploatatie agricola. Drumurile vor fi modernizate in hotarele tuturor celor trei sate ale comunei.
Vine ea si canalizarea
Daca exista retele de apa in comuna, firesc trebuie sa existe si un sistem de canalizare. Cei drept accesul spre aceasta investitie a fost mai greoi pentru ca investitia este peste asteptari de scumpa. Prin Ordonanta de guvern nr.7 s-au obtinut 40 de miliarde de lei vechi pentru realizarea sistemului de canalizare menajera in comuna Criseni. pana la aceasta data lucrarile sunt executate in proportie de 70 la suta in toate cele trei asezari ale comunei. Primarul Maior nu da inapoi si spune ca cu bani de la bugetul local intentioneaza sa finalizeze lucrarile de canalizare pana la sfarsitul acestui an.
Invatamantul si cultura la loc de cinste
De importante fonduri au beneficiat si unitatile de invatamant din comuna si cele de cultura. Printr-un program derulat prin Ministerul Educatiei s-au obtinut opt miliarde de lei vechi pentru modernizarea si extinderea Scolii gimnaziale „Vasile Breban” din Criseni.Extindere in contextul de fata inseamna construirea a doua sali de clasa.si a unui corp de cladire pentru gradinita. In satul Cristur tot printr-un program al Ministerului Educatiei s-a construit o scoala noua, destinata celor 60 de elevi din ciclul primar si prescolarilor din sat. Modernizari s-au facut si la Scoala din Garcei, unde invata peste 50 de elevi din ciclul primar.Cladirea Scolii din Cristur este ridicata doar in rosu. Primarul Maior admite ca ar mai fi necesare ceva fonduri pentru finalizare. Daca nu se vor gasi va apela tot la bugetul local. Nici caminele culturale nu au fost lasate pe linie moarta. Dupa ce Caminul cultural din Garcei a fost reabilitat cu fonduri de la bugetul local, o noua „vestimentatie” i s-a croit si Caminului cultural din Criseni. Tot cu bani de la bugetul local a fost reabilitat lacasul de cultura. 6 miliarde de lei vechi a costat investitia, care a fost deja finalizata. Urmeaza schimbarea dotarilor. Asa ca vor fi reinnoite mobilierul, vesela, bucataria va fi dotata cu utilaje noi. „Peste cateva zile vom incepe lucrarile de reabilitare si la Caminul cultural din Cristur.. Peste 4,8 miliarde de lei vechi costa investitia care speram sa o finalizam in acest an” a spus prim-edilul de Criseni.
Cinstirea eroilor
Pe vremuri Strandul din Criseni era cunoscut ca un loc de agrement frecventat de sute de persoane in sezonul estival. Vremea a trecut, binefacerile democratiei noastre originale se vad si aici. Dupa ce a fost cumparat de un investitor si lasat in paragina au urmat peste cinci ani de procese, pana ce Primaria din Criseni a reusit sa intre in posesia strandului. Consiliul local a hotarat sa concesioneze strandul sau sa-l refaca in sistemul parteneriat public privat. Proiectul se afla in derulare si va fi finalizat in aceasta luna., urmand ca la inceputul lui aprilie sa demareze procedurile de licitatie. Pe un loc viran din centrul localitatii Criseni a fost amenajat „Parcul eroilor”. E un omagiu si un semn de piosenie aduse locuitorilor comunei care si-au jertfit viata in Primul si in cel de Al Doilea Razboi Mondial. Parcul a fost inaugurat toamna trecuta, iar fondurile pentru amenajarea lui au fost in totalitate de la bugetul local.