In prag de alegeri parlamentare, un deputat roman s-a trezit ca inainte de a da fata cu electoratul trebuie sa propuna un proiect de lege care nu mai putea suferi amanare. Materia cenusie din tartacuta parlamentarului propune ca salariile preotilor sa fie scutite de impozit. Anual, statul roman da cultelor, si in special celui ortodox, majoritar, peste 800 de milioane de lei pentru plata salariilor celor 17.000 de preoti, 19.000 de persoane care activeaza ca personal neclerical, 10.000 de profesori de religie si 10.000 de calugari. In total, statul plateste salariile a peste 56.000 de persoane care activeaza in aceasta industrie a religiei. Asta, in timp ce medici au mai ramas in jur de 42.000, iar cadre didactice mai avem doar 250.000, la toate nivelurile de invatamant. Politistii erau 54.000, dar numarul lor a scazut in urma restructurarilor din ultimii ani. Numarul preotilor si al personalului neclerical nu s-a diminuat, ba din contra, continua sa creasca. In aceste conditii, cand in randurile bisericii activeaza mai multi oameni decat medicii, cand Biserica Ortodoxa are o avere estimata la noua miliarde de euro, un ales al neamului vrea ca salariile preotilor sa nu fie impozitate. Nu ajunge ca mare parte din veniturile bisericii sunt deja neimpozitate sau ca tarifele cerute pentru nunti, botezuri si inmormantari se duc direct in largile buzunare ale preotilor fara a fi declarate. Nu ajunge ca traiesc intr-o evaziune mai mare decat Catedrala Mantuirii Neamului, ca acum trebuie sa fim de acord ca o importanta categorie sociala sa fie mai egala decat noi, nu numai in fata lui Dumnezeu, ci si in fata statului. Uitam ca mii de medicii parasesc anual Romania sau ca profesorii demisioneaza din sistemul educational din cauza unor salarii mizere. De ce nu ii scutim de la plata impozitului pe salariu si pe dascalii debutanti, care dintr-un salariu de maxim 600 de lei pe luna nu mai raman cu nimic dupa ce trag linie si scad naveta, hrana, materialele didactice?
La ce-l duce mintea pe parlamentar
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...