Dupa mai multi ani petrecuti in Olanda, Sami Csaba din satul Bilghez, comuna Nusfalau, a castigat o oarecare experienta intr-ale cultivarii plantelor ornamentale de exterior. Asa se face ca in anul 2004, pe un teren de doua hectare pe care il detinea in Bilghez a purces la infiintarea unei plantatii de arbusti ornamentali. Plantele au fost aduse din tara morilor de vant si s-au adaptat de minune conditiilor climaterice si pedologice din zona Nusfalaului. Vazand ca afacerea prinde sa… inmugureasca, Sami Csaba si-a extins investitia. Pe langa arbusti ornamentali, la Bilghez au mai fost aduse conifere, flori perene, bulbi din anumite specii de flori. Pentru a nu mai importa plantele , pentru ca importul totusi ridica pretul de desfacere, horticultorul din Bilghez a infiintat un punct de lucru, sau altfel zis o pepiniera in care produce seminte, bulbi si puiet de plante ornamentale. Aceste produse le valorifica prin magazinul propriu, amplasat la cateva sute de metri de plantatie, pe drumul national 1H. Aici sunt expuse toate speciile de flori si plante ornamentale, iar clientul poate achizitiona unul sau mai multe produse. Cum SC Zonne Beld Plant SRL din Bilghez asigura o mare parte din plantele ornamentale de exterior din Salaj, patronul acesteia, Sami Csaba si-a pus in plan sa extinda afacerea. In acest sens, el a depus un proiect prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), proiect care are in perspectiva modernizarea unitatii. Cateva elemente prevazute in proiect sunt achizitionarea de utilaje, construirea unei remize, forarea unui put in incinta plantatiei si amenajarea unui bazin pentru apa. Proiectul a devenit eligibil si exista mari sperante ca in aceasta primavara sa demareze finantarea si, desigur, executia lucrarilor.
La Bilghez, pe doua hectare, plante si arbusti ornamentali
Articole
ANAF va putea pune poprire pe investițiile financiare și pe asigurările de viață
Pentru a recupera datoriile din taxe și impozite, Fiscul va putea pune poprire și împotriva asigurărilor de viață de orice tip și a altor produse financiare deținute de persoane fizice și juridice rezidente în România. Potrivit legii, în acest moment, ANAF poate pune poprire doar pe conturile bancare ale rău-platnicului. Autoritatea de Supraveghere Financiară este obligată să furnizeze toate informațiile legate de asigurările și plasamentele financiare deținute de români până la 31 iulie 2025. Potrivit datelor publicate…
Mai mult...Contract colectiv de muncă pentru angajații din bănci
Guvernul a extins aplicarea Contractului colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar. Executivul a aprobat, în ședința din 27 noiembrie, extinderea aplicării prevederilor Contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul sectorului de negociere colectivă 40 – Activități bancare, negociat și semnat anul acesta de Federația Sindicatelor din Industria Financiară, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci și Consiliul Patronatelor Bancare din România pentru 5 bănci. ”Acest demers marchează o premieră în domeniul dialogului social, fiind primul contract…
Mai mult...