Primarul de Benesat, Sorin Romocea are un principiu: daca nu poti face un lucru ca lumea, adica bine, nu te apuca de el. In cei aproape opt ani de cand conduce destinele comunei a facut lucruri de care nu ii este rusine, lucruri durabile, pentru generatia de azi si pentru generatiile care o sa vina. Asa a castigat increderea oamenilor. „Nu-i greu sa castigi increderea semenilor, constata primarul Romocea, mai greu e sa pastrezi aceasta incredere, acest bun de mare pret”. A lucra cu oamenii, a le asculta pasurile, a le impartasi bucuriile este o arta pe care primarul de Benesat a aprofundat-o din 2004 incoace.De un real sprijin i-a fost si viceprimarul Ciaba Gergely, cu care a facut o solida echipa intru binele si folosul comunitatii Si rezultatele n-au intarziat sa apara.
Bucurii pentru copii, gaz metan pentru cei mari
Prima realizare de care prim edilul Sorin Romocea s-a bucurat ca un copil de o jucarie noua a fost introducerea gazului metan in comuna. Asta prin 2005. La ora actuala peste 60 la suta dintre gospodarii sunt racordate la conducta de gaz metan.Nici cele trei parcuri din satele Biusa, Benesat si Alunis nu sunt lucruri care sa nu fie bagate in seama, chiar daca unele guri vorbesc ca n-ar fi necesare astfel de investitii in mediul rural. Parcurile au spatii de joaca si sunt dotate cu mobilierul necesar pentru o ambianta recreativa cat mai placuta. Intr-adevar aici se imbina utilul cu frumosul intr-un mod fericit.
90 la suta din populatie are apa la robinet
Prin Ordonanta de Guvern nr. 7 in comuna Benesat s-a realizat una dintre cele mai mari si mai folositoare investitii. Este vorba despre aductiunea de apa in toate cele trei sate: Biusa, Benesat si Alunis. Conducta stradala se intinde pe o lungime de 17 kilometri. Izvorul care alimenteaza gospodariile are un debit de noua litri pe secunda si este situat in localitatea Benesat, in locul numit Veresforas (Izvorul Rosu). Cum proiectul nu prevedea sistem de canalizare satenii si-au amenajat fose septice individuale. A avea fosa septica este o conditie obligatorie pentru a fi racordat la aductiunea de apa.Acum aproape 90 la suta din populatie are apa in gospodarie. In vara trecuta, datorita lucrarilor de modernizare a drumului judetean 108 A conducta principala de aductiune a apei a fost deteriorata pe anumite portiuni. Primarul Romocea „s-a luat de piept” cu constructorul si nu l-a lasat pana nu a remediat conducta.
Ulitele prafuite se prefac in strazi asfaltate
Prin Masura 322, Primaria comunei Benesat a depus un proiect integrat care incluse mai multe obiective. Si anume; asfaltarea a noua kilometri de ulite in toate satele comunei cu santuri betonate, reabilitarea caminelor culturale din Biusa si Benesat. Reabilitare in contextul de fata include si dotarea cu mobilier, achizitii de costume populare, racordarea asezamintelor culturale la apa, dotarea cu centrale termice pe gaz metan. Tot in cadrul proiectului respectiv este inclusa si construirea unui after school in localitatea Biusa. Valoarea totala a investitiei se ridica la 2,5 milioane de lei. Primaria a primit deja avizul pe contractul de proiectare si executie si a fost avizat ordinul de incepere a lucrarilor de proiectare. La Centrul Regional de Dezvoltare Rurala si Pescuit de la Satu Mare se afla pentru avizare Caietul de sarcini pentru investitia derulata prin Masura 125 a – Amenajarea drumurilor de hotar. Lucrarea include asfaltarea a 17 kilometri de drumuri din hotarele comunei, santuri betonate si podete acolo unde relieful cere. La ora actuala investitia s afla in faza de finalizare a licitatiei, adjudecare, proiectare si executie
Prinde radacini turismul
Pe Masura 313 – Incurajarea activitatilor turistice a fost depus un proiect pentru construirea unui Centru de informare si marketing turistic. Proiectul tehnic a fost avizat deja si se afla in faza de elaborare a Caietului de sarcini.Terenul pentru amplasarea centrului se afa intre bensat si Biusa Consiliul local al comunei Benesat a dat „unda verde” si pentru achizitionarea unui teren in afara satului Biusa. Pe acest teren, intentia edililor este sa construiasca un camin de batrani. E si aceasta o dovada ca grija fata de semeni nu-i doar o poveste fara fond.
Nemultumirile prim-edilului
Oameni saraci sunt si in Benesat. Unii dintre ei primesc ajutoare sociale. Printr-o recenta hotarare de guvern se sisteaza acordarea de ajutoare sociale si pentru cresterea copilului persoanelor care nu-si platesc impozitele si taxele catre stat. Primaria , cum era firesc, a pus in aplicare hotararea. Oamenii sunt nemultumiti. Numai ca ei considera ca primarul Romocea ar fi de vina. Si aceasta stare de fapt il nemultumeste la randul sau pe primar. Fiind de alta coloratura politica decat cea a puterii, Sorin Romocea nu a primit in anul 2011 nici un leu de la guvern pentru comuna. Si asta il amaraste tare „Sunt comune care au primit atat de multi bani incat nu i-au putut folosi si i-au returnat, pe cand noi facem totul din bugetul local”, zice dezamagit prim edilul de Benesat.
Meserii in agonie
Exista pe vremuri, cand existau si multi cai in comuna, un cauaci pe nume Petru Opris. A murit omul si n-a lasat tainele potcovirii cailor nici unui urmas.Grigore Boda din Alunis a construit sute de case in comuna. Acum nu mai poate, il apasa vremea si nu-l tin mainile sa puna caramida dreapta. Nici Gheorghe Mercea si Augustin Mercea, odata recunoscuti dulgheri, nu mai aseaza grinzile si cornii pe case. Nici nu mai cioplesc lemnul cu barda. Anii multi dusi in carca i-au facut sa puna barda-n cui
Acum 100 de ani
„Astazi Benefalaul are 80 de case romanesti cu 410 suflete, toate de religiune gr.cat. Biserica este de piatra si s@a edificat in anul 1790 cu spesele poporului. Scoala confesionala nu este, statul a ridicat aici o scoals , pe care sunt obligati a o cerceta si copiii romani.. Inainte de aceasta cu 30 de ani era si o scola confesionala. Dintre adulti numai 6 stiu ceti si scrie romaneste (5 barbati si o femee) iar romaneste si ungureste 5 (4 barbati si 1 femee). Hotarul este de 800 de jugare, dintre cari 450 sunt in mana romanilor. Pretul unui jugar e 400-500 cor. Vite cornute sunt peste 100. Meserii nu exerseaza locuitorii acestei comune. Alegatori sunt 23, dintre cari 3 stiu ceti si scrie romaneste si ungureste”