Daca doriti sa aveti plante sanatoase, timpurii, soiurile preferate si vreti sa faceti si ceva bani primavara, inainte de orice recolta, in cele ce urmeaza va prezentam cateva sfaturi pentru construirea unei rasadnite.
Rasadnite simple si eficiente – semicalde si reci
Rasadnitele sunt clasificate pe tot felul de criterii (din ce sunt construite, cum sunt asezate, cu ce le acoperim, cate pante au etc). La construirea rasadnitelor trebuie sa fim cat mai practici si sa folosim tehnici cat mai simple. Adica sa facem niste rame din scandura pe care le punem pe un pat gros de gunoi de grajd si le acoperim cu folie, iar in noptile friguroase punem niste paturi groase deasupra. Astfel am realizat o o rasadnita din lemn, acoperita cu plastic, de suprafata, incalzita biologic, mobila, intr-o panta si din categoria celor semicalde. Daca vrem sa fie semiingropata se va dispune aceeasi constructie deasupra unui sant si am facut o rasadnita semimobila. Latimea interioara de trei metri, lungimea de de 15-20 de metri, tocul cu latimea de 30 de centimetri. Gunoiul de grajd se introduce intr-un sant cu adancime de 40-50 de centimetri. Tocul poate fi construit din lemn, caramida, dale prefabricate sau baloti de paie. Rasadnitele pot fi acoperite si cu sticla si cu folie de polietilena. Folosind folie exista posibilitatea construirii unor adaposturi rasadnita sub forma de tunel. Aceste tipuri de rasadnite se amplaseaza direct pe sol. Vara nu se acopera. Daca se folosesc primavara sau toamna, fiind acoperite, se incalzesc de la soare. Acestea sunt rasadnitele reci.
Biocombustibilul
Sursa principala de incalzire a rasadnitelor o constituie diferite materiale organice care, in procesul de fermentare si descompunere, elibereaza mari cantitati de caldura. Cel mai bun material organic este gunoiul de cabaline.Gunoiul de cabaline se descompune repede, in 7-8 zile. Dupa preincalzire realizeaza o temperatura de 70 de grade Celsius in interiorul platformei, care in 45-65 de zile descreste treptat pana la 30 de grade Celsius. Guniul de taurine se descompune incet si produce o temperatura mai scazuta. In amestec cu paie, pleava, rumegus, gunoiul de taurine degaja caldura mai multa. Frunzele de padure in amestec cu gunoiul de cabaline si taurine dau rezultate foarte bune. La stabilirea necesarului de biocombustibil trebuie sa se tina seama de insusirile si greutatea lui, grosimea si latimea patului incalzitor. Astfel pentru incalzireaunui metru patrat de rasadnita trebuie sa se asigure 35-35 de kilograme de gunoi de cabline in amestec cu cel de taurine
Inainte de semanat
Pe locul unde se fac rasadnitele, in luna ianuarie-februarie se indeparteaza zapada si se pune un strat gros de paie uscate, rumegus sau gunoi uscat. Dupa acestea se trece la asezarea patului. Gunoiul de grajd trebuie sa fie bine calcat, asezat in straturi alternative, subtiri si udat cu apa, deoarece numai in aceste conditii va asigura caldura necesara semanatului.