Basaleh Saleh Ayoub a studiat medicina la Cluj, s-a casatorit in Babeni si are ganduri mari pentru Valea Somesului.
A auzit despre Romania de la televizor, cand a fost impuscat Nicolae Ceausescu in decembrie 1989. Un fost coleg de liceu i-a spus ca e bine la noi si nu a ezitat sa vina sa studieze medicina la Cluj. S-a casatorit in Babeni si a ramas aici pentru ca vrea sa schimbe medicina de familie pe Valea Somesului. Este vorba despre Basaleh Saleh Ayoub, doctor arab din Fasia Gaza care a devenit medic de familie in comuna Zalha.
„Mi-am mancat toata viata in Romania”
Basaleh Saleh Ayoub s-a nascut la Rafah, in Fasia Gaza, la data de 8 septembrie 1971. Provine dintr-o familie numeroasa, are noua frati, care au ramas in Palestina impreuna cu parintii lor. „Tiganul, pocaitul si arabul fac copii multi”, spune Basaleh Saleh Ayoub cu referire la situatia sa familiala. A venit in Romania in 1999, dupa ce un fost coleg de liceu i-a povestit ce frumos e aici. Asa ca s-a decis sa urmeze medicina la Facultatea „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. A facut sapte ani de scoala in Romania – cei sase ani de cursuri la Facultatea de Medicina si inainte, un an pregatitor, pentru invatarea limbii romane. „Am venit in Romania pe cont propriu si a fost foarte greu pentru mine. Primul an de facultate a fost cel mai greu, din cauza limbii si pentru ca trebuia sa fiu la acelasi nivel cu colegii romani. Mi-am mancat toata viata in Romania”, ne-a spus zambind doctorul Basaleh. Dar, nu regreta. In ultimul an de facultate si-a cunoscut sotia si, imediat dupa aceea, s-au si casatorit.
Acasa, la Babeni
In 1999, in ultimul an de facultate, si-a cunoscut sotia, originara din comuna Babeni. Atunci a auzit prima data de Salaj si tot atunci a venit prima data la Zalau. Daca pana atunci cunostea din Romania doar viata agitata a Clujului studentesc, in Salaj a gasit multa liniste si siguranta. In 2001 s-a intors acasa, in Fasia Gaza, dar nu singur – si-a luat sotia cu el. Au locuit doi ani de zile in teritoriul palestinian, timp in care a profesat medicina atat la spital, cat si ca medic pe ambulanta. Tot atunci s-a produs ruptura cu familia sa. Fiind musulmani, religia nu le permitea casatorii mixte, iar familia sa nu a putut sa accepte ca e casatorit cu o femeie crestina. S-au mutat separat si au stat doi ani in Palestina. „Acolo se castiga mult mai bine decat in Romania, dar ne-am intors aici pentru ca nu aveam nicio siguranta. urma sa avem si copii si ne-am gandit la viata lor”, a marturisit Basaleh Saleh Ayoub. Fasia Gaza este o zona bantuita de razboi, unde securitatea personala depinde de un glont ratacit sau de raidurile israeliene care bombardeaza zona. „Am avut parte de gloante care ne-au intrat in casa prin ferestre sau pe usa”, isi aminteste cu mai putina placere doctorul Basaleh. Asa ca dupa ce s-a nascut fata mai mare, care acum are 11 ani, s-au intors acasa, la Babeni. Basaleh Saleh Ayoub are doi copii: o fata de 11 ani care are dubla cetatenie romana si palestiniana, si un baiat de cinci ani care isi doreste sa invete limba araba.
Doctor pe Valea Somesului
Pana anul trecut a practicat medicina in sistem privat, iar acum este doctor de familie in comuna Zalha. In paralel, face rezidentiatul pe medicina de familie la Spitalul Judetean, pe care il va termina anul viitor. Basaleh Saleh Ayoub spune ca a adus cu sine, in Salaj, mentalitatea de fier a arabului care il face sa se lupte cu toate problemele pe care le intampina. Si are multe planuri: incearca sa ajute la infiintarea unui centru de permanenta la Ileanda, proiect in care s-a implicat deocamdata de unul singur, doar cu sprijinul DSP Salaj. Tot acolo vrea sa infiinteze un laborator de analize pentru care are deja aparatura necesara. „Sper ca peste o luna, cu ajutorul Primariei din Ileanda, sa dam drumul laboratorului de analize care sa foloseasca locuitorilor din comunele de pe Valea Somesului”, spune doctorul Basaleh. Necesitatea infiintarii acestuia este explicata de doctorul Basaleh simplu – pentru a veni in sprijinul oamenilor din zona: „Costul pentru o simpla analiza este de vreo 10 lei, dar oamenii trebuie sa dea mult mai multi bani pe transport pentru a ajunge fie la Jibou, fie la Zalau”. „Un om in varsta, de 70-80 de ani, cu o pensie de trei milioane, face mari eforturi pentru o reteta sau daca au nevoie de investigatii medicale simple. Decat sa-i porti pe drumuri, mai bine aduci serviciile medicale mai aproape de ei. Pentru ca si la tara se poate face medicina de calitate. Un EKG, o glicemie sau hemoglobina se poate face si la un cabinet medical de la tara, nu trebuie sa-i porti 100 de km pentru investigatii”, puncteaza doctorul arab. O alta durere a doctorului Basaleh o reprezinta viitorul incert al tinerilor de pe Valea Somesului, care nu au posibilitatea unui contract de munca si, in consecinta, nu beneficiaza nici de asigurarea medicala. „Cand au nevoie de tratament, multi tineri vin sa-mi ceara imprumut ca sa-si cumpere medicamente”.
Probleme a avut si mai are inca acolo unde este doctor de familie – in comuna Zalha. Basaleh Saleh Ayoub spune ca a intampinat mari impotriviri din partea unor cetateni din comuna care nu si-au dorit un medic de familie, iar de anul trecut si pana in prezent a avut tot felul de reclamatii atat la Directia de Sanatate Publica sau Colegiul Medicilor, cat si la Politie. Totul pentru a-l determina sa renunte la postul din Zalha. „Dar cu siguranta nu renunt si voi face din Valea Somesului ceva bun”.
Linistea si iarba verde sunt atu-urile Salajului
I-a placut Romania pentru ca e o tara frumoasa si bogata. Salajul ii place pentru ca e linistit, iar Valea Somesului este o zona fascinanta pentru arabul obisnuit cu nisipurile Palestinei. In Fasia Gaza castiga mai multi bani si sistemul medical era diferit. „Acolo nu vedeai multi pacienti in spitale, doar cazuri de urgenta, accidente sau cazuri foarte grave. In schimb, medicina primara rezolva aproape 80 la suta din cazuri. Aici, medicul de familie nu face altceva decat sa trimita pacientul la spital, ceea ce l-a facut pe om sa nu mai aiba incredere in serviciul primar”, ne-a marturisit Basaleh Saleh Ayoub, care vrea sa schimbe lucrurile. Cel mai mult ii place sa iasa la iarba verde si la gratar, care parca are alt gust, mai bun, care vine odata cu sentimentul de siguranta. Din Fasia Gaza mai pastreaza doar religia pe care nu o poate practica, pentru ca cea mai apropiata moschee e la Cluj. Tine doua sarbatori traditionale – cea de dupa postul Ramadanului, cand se ofera dulciuri, bani si cadouri copiilor, si alta care urmeaza peste doua luni si care priveste sacrificarea animalelor. „Aici se taie porc pentru propria ta familie. La noi se sacrifica un vitel care era impartit in trei – o parte ramane in familie, o parte o dai rudelor si o parte celor nevoiasi. Mai fac asta din cand in cand”, marturiseste doctorul Basaleh. O alta nepotrivire culturala este cea legata de alcool – arabii au interzis consumul acestuia. „Nu poti sa fi salajean daca nu bei un pahar de palinca si nu mananci mamaliga cu branza”, spune Basaleh Saleh Ayoub.
La Babeni nu se trage cu mitraliera
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...