Programul fix de lucru, siguranta slujbei, plata la termen a salariilor, constantele cresteri salariale au transformat jobul din institutiile publice intr-o tinta pentru tot mai multi angajati din mediul privat. Tendinta s-a accelerat in special acum, pe timp de criza, salariatii punand pe plan secund posibilitatea de promovare ori cariera. Potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piata Daedalus Millard Brown, interesul tinerilor fata de slujbele din institutiile publice sau Guvern a inregistrat o crestere de 10%, fata de anul trecut. Iar rapoartele agentiilor de ocupare a fortei de munca vin in sprijinul celor afirmate mai sus.
De la debutul crizei, victime au existat doar de o parte „baricadei”. Luam, ca exemplu, judetul nostru. Din noiembrie si pana la finele lunii mai, peste 1.000 de oameni au ramas fara un loc de munca. Toti provin din sectorul privat.
De cealalta parte, insa, nici o victima. Nici un salariat de la stat nu a ramas pe drumuri. De la ditamai seful, pana la cel mai neinsemnat functionar, toti sunt la adapost. Criza sau nu, programul lor de lucru numara opt ore (cel putin in teorie), salariile vin la timp si intregi, iar primele nu sunt eliminate. In prima parte a acestui an, bugetarii s-au ales cu cresteri salariale cuprinse intre 15 si 35%, in timp ce la privat, saltul a fost de cel mult 11%. Altfel spus, salariile bugetarilor s-au majorat de cinci ori mai mult decat ale „confratilor” din societatile romanesti. Si, ca urmare, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu 50% in primele trei luni fata de anul trecut.
Asistam, neputinciosi, la o masura mai mult decat inconstienta, intr-un moment in care economia romaneasca sangereaza. Numarul contribuabililor din sectorul privat este in continua scadere, in timp ce tot mai multi dintre cei incadrati in munca sunt trimisi in somaj tehnic. Nu o sa vedem asa ceva, insa, la stat. Din pacate, pentru bugetari, binele acesta nu va putea dura o vesnicie. Guvernul nu-i va putea tine in brate la nesfarsit, nu de alta, dar sacul are fund.