Consiliul European a anuntat printr-un comunicat de presa, luni, 14 octombrie 2019, ca s-a convenit numirea Laurei Codruta Kovesi în functia de procuror sef european, numirea ei urmând sa fie confirmata si de Parlamentul European.
rn
"Laura Codruta Kovesi este în prezent procuror în cadrul Parchetului General de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie a României. Ea a detinut anterior diverse pozitii de procuror în timpul carierei sale în România, printre care cea de procuror-sef al DNA. Procurorul sef european va organiza activitatea Biroului Procurorului Public European (EPPO) si reprezinta Biroul în contactele cu alte institutii UE, tari membre si state terte. Kovesi va fi asistata de doi adjuncti si va prezida colegiul procurorilor, care vor avea sarcina sa defineasca strategia si regulile interne si vor asigura coerenta în si între cazuri", se arata în comunicatul Consiliului European.
rn
Comunicatul de pe site-ul Consiliului Europei mai cuprinde si declaratia ministrul finlandez al justitiei, Anna-Maja Henriksson, în calitate de presedinte al Consiliului UE; "Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa fie operational în noiembrie 2020. Laura Codruta Kovesi, în calitate de primul procuror-sef european, va avea un mandat de sapte ani care va consta în special în construirea structurii operationale si administrative a EPPO si în stabilirea de bune relatii de lucru cu autoritatile judiciare nationale. iiConsiliul va continua sa monitorizeze crearea biroului pentru a asigura un EPPO eficient si efectiv care devine un pilon al luptei contra coruptiei si fraudei cu fonduri UE".
rn
Europalamentarul PSD salajean Terhes Cristian, numire "eminamente politica"
rn
Numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European a fost una eminamente politica. Vulnerabilitatea acestei numiri, insa, nu de la implicatiile politice vine, ci de la faptul ca Laura Codruta Kovesi nu indeplineste nici azi conditiile de eligibilitate pentru a se inscrie macar pentru functia de procuror sef a acestui parchet. Astfel, o preconditie pentru a putea aplica pentru pozitia respectiva era ca magistratul sa aiba calificarile necesare sa lucreze la cel mai inalt parchet din tara sa. Conform legii din Romania, pentru a putea lucra in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, un procuror trebuie sa aiba grad de parchet general. Laura Codruta Kovesi, insa, abia are grad de tribunal. Va fi doar o chestiune de timp pana cand o persoana interesata va contesta la curtea europeana de justitir numirea, cu riscul compromiterii intregii proceduri de numire si a Parchetului European.