Rolul crucial pe care il joaca femeile si fetele in asigurarea durabilitatii gospodariilor si a comunitatilor rurale, in imbunatatirea mijloacelor de trai rural si a bunastarii generale a fost recunoscut din ce in ce mai mult.
"Vesnicia s-a nascut la sat"…Asa marturisea poetul Lucian Blaga in "Sufletul satului", o convorbire imaginara cu o "copila" ca si cum ii lasa o mostenire careia sa-i poarte mare grija ca de propriul viitor.
Ziua de 15 octombrie a fost desemnata Ziua Mondiala a femeilor din mediul rural, de catre ONU, prin Rezolutia 62/136, din 18 decembrie 2007, cu scopul de a aprecia, public, rolul acestora in dezvoltarea omenirii.
Ideea de a celebra, anual, aceasta zi mondiala s-a nascut cu ocazia unei Conferinte a ONU pentru femei, de la Beijing, in septembrie 1995. Propunerile pentru organizarea unei astfel de zile au venit din partea mai multor organizatii, precum Federatia Internationala a Producatorilor Agricoli (IFAP), Asociatia mondiala a femeilor din zona rurala (ACWW), Reteaua Asociatiilor femeilor africane din zona rurala (NARWA) si Fundatia Summitul Mondial al Femeilor (WWSF).
Inca de la inceputul marcarii sale, acest eveniment a fost considerat modul pragmatic de a obtine recunoasterea si sustinerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupa de obicei cu agricultura sau detin mici afaceri. Femeile contribuie la bunastarea familiilor lor si la dezvoltarea economiei rurale.
Femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale si de productia agricola pentru asigurarea hranei de zi cu zi, alcatuiesc peste un sfert din totalul populatiei mondiale. In tarile in curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezinta aproximativ 43 la suta din forta de munca din agricultura si din productia de prelucrare si procesare a unei parti considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principala pentru siguranta alimentara. Cu toate acestea, femeile din mediul rural sufera in mod disproportionat de saracie si se confrunta cu forme multiple de discriminare, violenta si nesiguranta.
In tara noastra, Ziua femeii din mediul rural a fost sarbatorita pentru prima data in 1999, la Moeciu, judetul Brasov. Asociatia Nationala a Femeilor din Mediul Rural (ANFMR) a marcat, an de an, aceasta zi prin organizarea mai multor manifestari cu specific traditional, in numeroase localitati din tara.