Tribunalul Salaj si judeca-toriile aflate in circumscriptia acestuia si-au prezentat pe data de 5 februarie raportul privind activitatea in anul 2013. La sedinta de bilant a participat Valentin Mitea, presedintele Curtii de Apel Cluj. Ieri, purtatorul de cuvant al Tribunalului, judecator Claudia Tomsa, s-a intalnit cu reprezentanti ai presei locale spre a le face cunoscut activitatea, dar si problemele cu care se confrunta magistratii din Salaj.
Ar mai trebui patru judecatori
Din capul locului s-a facut precizarea ca in prezent exista un numar de trei posturi vacante de judecator la Tribunalul Salaj. Desi in anul 2013 au fost doua sesiuni de examen de promovare, la prima sesiune nu s-a inghesuit nimeni sa se inscrie. La Judecatoria din Simleu Silvaniei, din patru posturi aprobate in schema doar trei sunt ocupate. In schema statului de functii din raza de actiune a Tribunalului exista opt posturi de functionari publici, fiind ocupate la sfarsirul anului trecut toate aceste posturi.
A scazut numarul
dosarelor solutionate
In cursul anului 2013, instantele din judetul Salaj, respectiv Tribunalul Salaj, Judecatoria Zalau, Judecatoria Simleu Silvaniei si Judecatoria Jibou au avut de solutionat un numar total de 24.127 de dosare, inregistrandu-se o scadere cu 3.421 de dosare fata de anul 2012, cand au fost inregistrate 27.548 de dosare. Din cele 24.127 de dosare de solutionat in anul 2013. La nivelul tuturor instantelor, in anul 2013 au fost solutionate un numar de 18.579 de dosare, in scadere fata de anul 2012, cand instantele au solutionat un numar de 20.634 de dosare, scaderea fiind de 2.055 dosare.
Judecatorii au avut
de „carat” mai putine dosare
Se cade a se preciza ca la calcularea acestui indicator statistic se are in vedere numarul de dosare pe care l-a avut de solutionat un judecator in perioada de referinta si numarul de dosare solutionate. In 2013 s-a inregistrat o incarcatura medie efectiva pe judecator de 1.181 de cauze, fata de anul precedent, cand s-a inregistrat o medie a cauzelor ce a revenit fiecarui judecator de 1.401 de dosare. Explicatia ca incarcatura cauzelor pe judecator a fost stop_coloanamai mica in 2013 fata de anul 2012 consta in faptul ca in cursul anului trecut au fost activi 12 judecatori, fata de 11 in anul 2012. La judecatoriile din judet situatia incarcaturii cauzelor pe judecator se prezinta astfel: Judecatoria Zalau – 813 dosare pe judecator; Judecatoria Simleu Silvaniei – 812 cauze pe judecator; Judecatoria Jibou – 427 de cauze pe judecator.
Noul Cod penal imblanzeste
pedepsele, dar sanctioneaza
„folosirea functiei
in scop sexual”
Claudia Tomsa a facut cateva precizari privind elementele de noutate aduse prin noul Cod penal si de procedura penala. Din capul locului, discutiile s-au axat pe noul tip de arest – arestul la domici-liu. La Tribunalul Salaj au fost depuse deja doua cereri in acest sens, ambele respinse. Nici politisti, nici aparatura de supraveghere pentru acest mod de arest, la ora actuala in Salaj nu exista. Asa ca judecatorii se feresc sa pronunte hotararea de a fi arestat la domiciliu. Apoi s-a mai vorbit despre prostitutie, care a fost invesmantata in haina contraventiei, iesind din carpele infractiunii. Pana la legalizarea ei nu mai e mult, spune un coleg de breasla, mai in gluma mai in serios. Fata de Codul penal 1969, sunt modificari in ce priveste cuantumul pedepsei, care, in general, scade. De pilda, pentru hartuire sexuala pedeapsa scade de la doi ani la un an. Pentru lipsirea de libertate in mod ilegal pedepsele erau intre 3-10 ani, acum vor fi intre 1-7 ani. Pentru violare de domiciliu erau de la 6 luni la 4 ani, iar acum sunt de la 3 luni la 2 ani. Delapidarea era sanctionata cu 1-15 ani inchisoare; pe noul cod va fi 6 luni -7 ani. Limita maxima a pedepsei legale pentru luare de mita este mai mica cu 2 ani. Apare o noua infractiune. Folosirea abuziva a functiei in scop sexual este de acum sanctionata cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Totodata, scade cu doi ani maximul pentru infractiunile de corupere a alegatorilor, frauda la vot, etc.