Ministerul Educatiei a pu-blicat in Monitorul Oficial conditiile de organizare a ta-berelor, excursiilor si expeditiilor scolare. In urma noilor reguli, profesorii sunt obligati sa se adapteze unor conditii foarte stricte de organizare a taberelor sau excursiilor. Organizatorul trebuie sa asigure existenta unei persoane specializate in acordarea primului ajutor, iar la fiecare zece elevi trebuie sa existe cate un profesor care sa ii supravegheze. Anterior excursiei sau taberei, cadrul didactic trebuie sa prezinte grupului anumite informatii cu privire la scopul vizitei: locul vizitat, durata activitatii, calitatea serviciilor oferite de catre operatorul economic implicat, detalii referitoare la mijlocul de transport, distanta de mers, adresa unitatii de primire, do-cumente privind costurile, numar de participanti, activitati ce presupun un grad ridicat de risc, cat si regulamentul taberei.
Din momentul in care grupul este constituit, cadrul didactic trebuie sa intocmeasca un dosar pentru solicitarea activitatii, sa obtina avizul conducerii scolii si aprobarea Inspectoratului Scolar, sa inainteze operatorului comanda scrisa, sa se asigure ca grupul nu depaseste capacitatea de cazare.
Dupa ce sunt indeplinite toate aceste conditii, cadrul didactic trebuie sa solicite semnaturile tuturor membrilor grupului ca au luat cunostinta de regulamentul excursiei, sa detina adeverintele medicale pentru fiecare participant si sa aiba acordul scris al parintilor.
Pe perioada excursiei sau a taberei, cadrului didactic ii revin inca o serie de atributii care vizeaza siguranta elevului. Sa selecteze un cadru didactic supraveghetor pentru fiecare grup de zece elevi, sa evalueze riscurile activitatilor, sa se implice direct in activitati, sa ia masuri de prevenire a riscurilor, sa cunoasca si sa aplice standardele de siguranta pentru elevi, sa anunte institutiile specializate (politie, salvare), cat si pe parintii copiilor in cazul unui accident, sa asigure transportul elevilor la unitateastop_coloana medicala, sa cunoasca echipamentele necesare desfasurarii activitatii, iar elevii sa aiba pregatirea de a le folosi, sa adapteze activitatile in functie de varsta.
De cealalta parte, pentru a participa la o excursie sau la o tabara, elevii au obligatia de a prezenta o adeverinta medicala care sa ateste starea „clinic sanatos”. De asemenea, li se interzice elevilor sa aduca sau sa consume in excursii sau tabere alcool, tigari sau droguri.
Elevii au obligatia de a nu recurge la acte de violenta pe parcursul desfasurarii taberei sau excursiei, sa nu paraseasca grupul, sa nu puna in pericol participantii prin actiuni periculoase, sa nu consume alimente alterate, sa nu detina obiecte inflamabile, sa nu sara pe geam sau pe scari.

Un an de la tragedia

din tabara organizata

de profesorul zalauan

Mircea Lascu
Aceste noi masuri vin la exact un an dupa decesul unei eleve de 13 ani din Bucuresti in tabara organizata in ianuarie 2013 la Busteni de profesorul zalauan Mircea Lascu. Ele-va Diana Elena Rotaru a fost gasita inconstienta si cu hipotermie, langa zidul vilei unde erau cazati copiii. A murit dupa ce a facut de mai multe ori stop cardio-respirator. Serviciul de Medicina Legala a constatat in urma necropsiei, ca fata avea o alcoolemie de 0,9. Parintii pretind profesorului Lascu despagubiri de un milion de euro. Mircea Lascu a fost cunoscut ca fiind printre cei mai buni profesori de matematica pe care i-a dat Salajul.