Noile cerinte ale APIA privind dubla crotaliere a ovinelor si caprinelor, una dintre conditiile principale care trebuie indeplinite pentru ca fermierul sa primeasca subventie europeana, da mari batai de cap crescatorilor din judet. Pentru ca fermierul sa primeasca sprijinul pe cap de animal, ovinele si caprinele nascute in ultimii doi ani, trebuie sa aiba, pe langa crotalia normala, si cea electronica, la controlul efectuat de functionarii APIA. L-am abordat in acest sens pe Nicolae Tap, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine „Ovis”. „Din pacate, insa, nimeni nu a luat in seama aceasta dubla crotaliere, zice Tap, iar acum fermierii se zbat de ceasul mortii sa faca rost si de crotalia electronica. Numai ca nu este atat de usor” spune Tap. Cea mai apropiata firma care emite astfel de crotalii se afla la Timisoara, iar ca acestea sa ajunga la Zalau este nevoie de 3-4 zile, insa asta nu este suficient. „Dupa ce fermierul intra in posesia crotaliei, continua Tap, si-l cheama pe medicul veterinar sa o puna in urechea ovinei, trebuie sa caute oaia care are in ureche crotalia care sa corespunda cu cea electronica. Adica trebuie sa caute in stana de 200-300 de oi, acea mioara care are in ureche crotalia potrivita, lucru greu de facut”. Cum practic este imposibil de realizat acest lucru, pana ce vin controalele APIA (dupa data de 21 mai), in acest an vor ramane fara subventii circa jumatate din numarul de oi pentru care a fost depus dosarul si acest lucru doar din cauza bicisnicei crotalii electronice.
Jumatate din oile judetului raman fara subventii din lipsa crotaliei electronice
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...