Jumătate din deşeurile sălăjenilor nu ajung la groapa de gunoi. Ce se întâmplă cu ele?

1

 

Mai mult de jumătate din deşeurile colectate la nivelul judeţean nu mai ajung la groapa de gunoi, ci sunt reciclate, reutilizate sau incinerate.  Acest lucru este posibil datoriră sistemul de management integral al deşeurilor, realizat în 2016, printr-un proiect european.

Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sălaj”, cu o valoare totală de 31,5 milioane de euro, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, a fost implementat de administraţia judeţeană, în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ECODES Sălaj”, constituită din toate cele 61 unităţi administrativ-teritoriale şi judeţul Sălaj.

Proiectul a presupus, în principal, construirea, utilarea şi dotarea Centrului de management integrat al deşeurilor (CMID) Dobrin, cu o suprafaţă totală de aproape 200.000 metri pătraţi şi o capacitate de circa 1.100.000 metri cubi, având următoarele facilităţi: depozit ecologic, staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, staţie de epurare. De asemenea, au fost construite trei staţii de transfer, la Crasna, Sînmihaiu Almaşului şi Surduc şi au fost închise depozitele neconforme din mediul urban de la Zalău (Crişeni), Cehu Silvaniei, Jibou şi Şimleu Silvaniei.

Potrivit directorului Asociaţiei „ECODES Sălaj”, Cristian Pop, anul trecut s-au colectat, în Sălaj, 46,6 mii de tone de deşeuri, cu circa 1.000 de tone mai puţin ca în 2023.

“Am reuşit, la nivelul judeţului, din cantitatea totală intrată în centru de management integrat de la Dobrin, să depozităm sub 50%, undeva la vreo 47%. Asta înseamnă că aproximativ 53% a fost deviat de la depozitare, sub o formă sau alta. Ori prin recicare, ori prin pregătire spre reutilizare, ori prin coincinerat. Procentul este unul peste media naţională”, spune Cristian Pop.

Dacă gunoiul nu mai ajunge la goapă, atunci şi celula ecologică se umple mai încet, iar termenul pentru a construi una nouă, care costă milioane de euro, se amână.

 “Cu cât reuşim să depozităm mai puţin, cu cât reuşim să deviem de la depozitare şi cu cât reuşim să ne facem ţintele de reciclare, celula se va umple mai încet. Şi asta este un lucru benefic pentru noi. Stadiul actual de umplere este sub 70%. Mergem către 70%, dar încă suntem sub… Şi ce înseamnă? A fost preconizată umplerea pentru şapte ani. Noi suntem în al nouălea an şi nu am depăşit procentul de 70%. Asta înseamnă că cei de la centru de management integrat au reuşit să devieze cât mai mult de la îngropare. E un aspect important, având în vedere că o celulă conformă costă milioane de euro ca să poţi să o construieşti, să implementezi un astfel de proiect”, a conchis managerul ECODES.