Tulcea, Botosani si Salaj sunt judetele cu cea mai mare rata a mortalitatii infantile.
rn
Potrivit datelor finale ale Institutului National de Statistica, procesate pentru anul 2018, desi rata mortalitatii infantile a scazut in ceea ce priveste media pe tara, la 6 la mia de copii nascuti vii, ies la iveala clivaje cronice intre judete, precum si intre urban si rural.
rn
Astfel, daca in Bucuresti rata mortalitatii infantile a coborat la 3,3 la mie, Tulcea are o rata de 14,7 la mie, peste dublul mediei nationale. O discrepanta dramatica se observa si intre urban si rural: in judetul Botosani, de pilda, rata mortalitatii infantile in rural este de trei ori mai mare decat la oras, unde mamele au acces la servicii medicale constante.
rn
Potrivit centralizarii INS, sunt judete in care mortalitatea infantila este si de cinci ori mai mare fata de altele, unde sansa la viata a copiilor nascuti prematur sau cu patologii severe este mult mai buna.
rn
Judetele cu cea mai dramatica rata:
rn
– Tulcea – 14,7 la mia de copii nascuti vii
– Botosani – 12 la mia de copii nascuti vii
– Salaj – 11,1 la mia de copii nascuti vii
rn
Judetele unde sansa la viata este optimista:
rn
– Dambovita – 3 la mia de copii nascuti vii
– Ilfov – 4 la mia de copii nascuti vii
– Bucuresti – 3,3 la mia de copii nascuti vii
rn
Rata mortalitatii infantile se afla in corelatie cu numarul nasterilor si al deceselor.
rn
Discrepanta uriasa intre cateva judete ale tarii arata ca sansa la viata a nou-nascutilor depinde de accesul la servicii medicale si de dotare a maternitatilor cu aparatura medicala vitala.