Incepand de ieri se judeca doar cazurile urgente. Nemultumirile magistratilor fata de coeficientii de ierarhizare stabiliti prin proiectul legii unitare de salarizare care le scad lefurile cu pana la 60 de procente, i-a determinat sa declanseze protestul astfel ca procesele din septembrie sunt amanate pe octombrie
Tribunalul Salaj a hotarat in unanimitate, luni, 31 august, in cadrul Adunarii Generale a Judecatorilor sa se alature magistratilor din tara care se revolta, iar din data de 1 septembrie activitatea de judecata se restrange pe o perioada nedeterminata. In materie penala, se vor judeca doar cazurile cu inculpati aflati in stare de arest, cauzele ce au ca obiect masuri preventive si masuri de siguranta. In materie civila, nu vor fi amanate cauzele ce privesc plasamentul copiilor, adoptiile, suspendarea provizorie a executarii silite si cele avand ca obiect falimentul la cererea debitorului. Totodata, s-a decis ca judecatorii delegati cu atributii la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Salaj vor participa la o singura sedinta pe luna si, nu in ultimul rand, judecatorii si-au exprimat in scris refuzul de a participa in birourile electorale.
In opinia vicepresedintei Tribunalului Salaj, Petronela Nasaudean, protestul magistratilor din tara a constituit un semnal de alarma pentru cei care au stabilit coeficientii. „Sunt niste aberatii. Salariile s-ar micsora cu cel putin 23 la suta desi legea spune ca nimeni nu va suferi vreo micsorare de salariu. Scopul acestui protest este apararea independentei magistratilor. Numai o justitie independenta poate sa asigure un act de justitie de calitate si eficient. Ceea ce facem acum nu este doar pentru judecatori ci si pentru justitiabili”, a precizat Nasaudean. Pentru a-si sustine declaratiile, vicepresedinta Tribunalului a dat cateva exemple care i se par deplasate. Pentru un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie coeficientul de ierarhizare stabilit prin proiect este de 8,65, in timp ce pentru unul de la Curtea Constitutionala a fost propus la 12,80. ^Paradoxul este ca cei de la Curtea Constitutionala nu fac parte din sistemul justitiar”, a adaugat Nasaudean. Apoi, consilierii de conturi de la Curtea de Conturi sunt asimilati magistratilor si au un coeficient de 10,40, consilierii de stat – 10,35 si ^nu este firesc ca magistratii sa fie comparati cu acestia. Este o lovitura puternica data puterii judecatoresti, o marginalizare fata de celelalte puteri”, conchide judecatoarea. In ceea ce priveste un judecator de la Judecatorie cu peste 20 de ani vechime, coeficientul a fost stabilit la 4,80, fiind comparat cu un viceprimar de comuna pentru care este de 4,90.
In schema Tribunalului Salaj sunt 14 posturi de judecatori. Patru s-au pensionat, iar la ora actuala sunt doar 10, a caror activitate trebuie astfel impartita incat sa se asigure un minim de judecatori. „Din 1990 sunt peste doua milioane de procese pe tara pe an. Avem judecatori care au intrat in sala cu peste 200 de cauze intr-o singura zi”, a mai adaugat Petronela Nasaudean.
Potrivit presedintei Judecatoriei Zalau, Simona Boldan, in aceasta perioada restul activitatii se va desfasura in mod normal. Chiar daca procesele se amana (la termene normale) si se vor judeca doar cele urgente (printre care se numara si autorizarea perchezitiilor, inregistrarea interceptarilor si inregistrarilor audio si video), activitatea administrativa va decurge la fel ca pana acum, se vor prelua acte si se vor intocmi dosare. Si aceasta este de parere ca noii coeficienti de ierarhizare „creaza discrepante” intre judecatorii stagiari si ceilalti, intre functiile de conducere si cele de executie. Insa pe langa nemultumirile legate de prevederile proiectului legii unice de salarizare, mai este o problema referitoare la buget. „Toate veniturile care se obtin din taxa judiciara de timbru, spre exemplu, sunt administrate in bugetul de stat. Ne-am dori ca legea sa fie modificata astfel incat acestea sa treaca spre gestionare catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a putea fi administrate de noi”, a precizat Boldan.
La Judecatorie, organigrama cuprinde 12 posturi, insa in prezent unul e vacant iar o judecatoare se afla in concediu de maternitate. Un magistrat intra in sala o data pe saptamana si are, in medie, 70-80 de cauze pe zi.
Salarii micsorate cu pana la 60 de procente
Initiatorul protestelor este Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania care a invitat, saptamana trecuta, toate adunarile generale ale judecatorilor sa li se alature. Rand pe rand, magistratii din mai multe judete au decis sa blocheze partial activitatea in instante si sa judece doar cauzele urgente. Potrivit unei analize facute de managerul economic al Curtii de Apel Bucuresti, magistratii vor avea salariile reduse cu pana la 60 la suta dupa adoptarea legii unice de salarizare.
Judecatorii salajeni protesteaza prin amanarea proceselor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...