Desfiintarea Judecatoriei Jibou, aflata pe „lista neagra” a Ministerului Justitiei, a fost temporar amanata. In procesul de „rationalizare” al ministe-rului, mai exact de desfiintare a 30 de instante mici din tara, este inclusa si Judecatoria Jibou, care scapa momentan de aceasta masura.
Potrivit unui raspuns formulat de secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Florin Aurel Motiu, la interpelarile adresate de catre deputatul salajean Iuliu Nosa si de senatorul Gheorghe Pop, „demersul de rationalizare este, acum, reanalizat, dupa ce mai multe petitii au fost primite la minister”.
Cei doi parlamentari salajeni, prin interpelarile inaintate Ministerului Justitiei, cer sa fie explicate conside-rentele pe baza carora a fost luata decizia de desfiintare a Judecatoriei Jibou. Gheorghe Pop sustine ca „desfiintarea acestei instante ar insemna sa punem oamenii pe drumuri, indiferent daca activitatea Judecatoriei Jibou ar urma sa fie preluata de instanta din Zalau sau de cea din orasul Simleu Silvaniei”. „Infiintarea in anul 2008 a Judecatoriei si Parchetului din orasul Jibou a reprezentat scutirea de multe cheltuieli a locuitorilor din aproape 20 de comune si, in plus, a implicat costuri foarte mari pentru un proiect care acum este aruncat, pur si sim-plu, la gunoi”, a mai adaugat senatorul. In interpelarea sa, senatorul Gheorghe Pop il intreaba pe ministerul justitiei „in baza caror criterii s-au facut pro-punerile pentru desfiintarea celor 30 de instante, in conditiile in care numarul dosarelor aflate pe rolul instantei a crescut in ultimii ani si in urma incercarii sub toate aspectele de a aduce serviciile publice cat mai aproape de cetatean si nevoile sale?”. „S-a luat in calcul faptul ca unele dintre aceste institutii functioneaza in spatii noi si moderne, pentru care s-au cheltuit foarte multi bani de la bugetul statului? S-ar putea gasi surse de finantare auxiliare astfel incat locuitorii din comunele arondate instantei sa nu aiba de suferit de pe urma unei decizii de desfiintare luate strict pe criterii financiare?”, cu aceste intrebari incheindu-se petitia senatorului.
In completare, deputatul Iuliu Nosa afirma ca „unii cetateni din comune precum Galgau, Ileanda ori Zalha, ar avea de parcurs, chiar si pana la instantele din orasul Jibou, distante de peste 60 de kilometrii, iar in situatia desfiintarii acestor instante ei ar trebui sa parcurga peste 100 de kilometri pentru a ajunge la instantele din Zalau sau Simleu Silvaniei, singurele care ar ramane la nivelul judetului Salaj”. Acesta subliniaza si faptul ca o alta consecinta pe care trebuie sa o aiba in vedere Ministerul Justitiei este „supraincarcarea instantelor din Zalau si Simleu ca urmare a desfiintarii instantelor din Jibou”.

Ministerul Justitiei spune ca Jiboul a avut activitate slaba in ultimii ani
Raspunsurile primite din partea Mi-nisterului Justitiei au avut acelasi continut pentru ambele interpelari. Se precizeaza ca s-a urmarit ca prin reforma din sistemul judiciar sa se restructureze instantele si parchetele, dar si „sa se refaca echilibrul dintre numarul de angajati si volumul de munca”. Un factor luat in considerare in decizia de desfiintare a celor 30 de judecatorii este reprezentat de evolutia volumului de activitate al instantelor judecatoresti din ultimii patru ani. In urma unei analize statistice, s-a constatat ca Judecatoria Jibou a avut un volum redus de activitate in perioada 2009-2012 si un grad scazut de incarcare. Dificultatile ine-rente unei instante mici in asigurarea posibilitatilor de specializare a judecatorilor si de gestionare a incidentelor procedurale, precum si existenta infrastructurii necesare care sa asigure legatura dintre localitatile din estul Judetului Salaj si municipiul Zalau, au fost doua dintre motivatiile regasite in raspunsul primit de la minister cu pri-vire la desfiintarea Judecatoriei Jibou.

Succesul parlamentarilor salajeni nu este definitiv
Cu toate ca, din argumentele afe-rente raspunsurilor ministrului justitiei se poate deduce ideea conform careia decizia de desfiintare a instantei este cea mai potrivita, se pare ca interventiile celor doi politicieni au avut efect. Grupul de lucru comun care se ocupa de acest proiect, se mai gandeste daca aceasta decizie ar fi cea corecta, tinand cont de toate argumentele aduse de senatorul Gheorghe Pop si deputatul Iuliu Nosa. „Avand in vedere nume-roasele memorii prin care s-a solicitat reconsiderarea concluziilor de desfiintare a unor instante judecatoresti cu volum mic de activitate, aceasta problema se afla inca in analiza grupului de lucru interinstitutional”, precizeaza secretarul de stat Motiu. Acesta a completat insa ca „procesul de rationalizare a instantelor judecatoresti continua si constituie un obiectiv de referinta al Ministerului Justitiei, in scopul eficientizarii sistemului judiciar atat din perspectiva echilibrarii schemelor de personal ale instantelor in raport cu volumul de activitate, cat si din pers-pectiva reducerii cheltuielilor de functionare a instantelor propuse pentru desfiintare”.

In 2008 contau oamenii, acum conteaza banii
Judecatoria Jibou a fost des-chisa abia in 2008, dupa ce Ministerul de Justitie a asigurat finantarea pentru construirea unui sediu nou-nout pentru instanta, in valoare de aproximativ 2,5 mili-oane de euro. Intr-un comunicat de presa emis inainte de inaugurare, Ministerul Justitiei preciza ca „infiin tarea acestei instante era necesara pentru a decongestiona activitatea supraincarcata a Judecatoriei Zalau”. „Infiintarea Judecatoriei Jibou va asigura accesul mai facil la justitie al locuitorilor Vaii Somesului, care, in prezent, sunt obligati sa schimbe doua mijloace de transport pentru a ajunge la instanta din municipiul Zalau. Ca urmare a punerii in functiune a Judecatoriei Jibou, se estimeaza o decongestionare cu peste 20 la suta a activitatii Judecatoriei Zalau: in primul semestru al acestui an, instanta Zalau a inregistrat o incarcatura de peste 800 de cauze pe judecator, dublu fata de media nationala”, se preciza, atunci, in comunicat. Acum se pare ca reprezentantii ministerului nu mai sunt atat de preocupati de accesul la justitie al locuitorilor de pe Valea Somesului si nici de supraaglomerarea Judecatoriei Zalau, care ar urma sa preia toate ca-zurile Judecatoriei Jibou. Importanta este doar economia care s-ar realiza prin inchiderea instantei.