Reabilitarea retelelor de apa din Jibou si Cehu Silvaniei duc la diminuarea pierderilor cu 50 de procente.
Oficialitatile judetene au raspuns pozitiv ieri invitatiei conducerii Companiei de Apa Somes de a participa la receptia oficiala a lucrarilor de reabilitare, modernizare si extindere a retelelor de apa si canalizare in orasele Jibou si Cehu Silvaniei. Acest contract face parte din proiectul major de investitii „Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata din judetele Cluj/Salaj”. Pasul abia incheiat la Cehu si Jibou a implicat costuri de 11.81 milioane de lei. Banii necesari proiectului au fost culesi in proportie de 74 la suta din Fondul de Coeziune, 11.3 la suta din bugetul de stat, 1.9 la suta din bugetele locale si 12.8 la suta au fost imprumutati de catre Operatorul Regional. Cu aceste fonduri, pe parcursul a doi ani de lucrari, s-au modernizat 38 de kilometri de retele de apa si canalizare: s-au infiintat 3,3 kilometri de retele noi de apa si 11 kilometri de canalizare, s-a reabilitat aductiunea Salsig – Ulciug (10 km), s-au reabilitat 9,1 kilometri de retele de apa si 4,1 kilometri de retele de canalizare in cele doua orase. Un lucru foarte important de amintit este faptul ca, poate prima data in Salaj, o lucrare a fost finalizata cu trei luni si jumatate inainte de termenul stabilit!
Ieri au fost organizate doua intalniri: una la sediul Primariei Jibou iar cealalta la Casa de Cultura din Cehu. Au participat atat conducerea companiei, oficialii judetului nostru, cat si reprezentanti ai Consiliului Judetean Cluj, ai antreprenorului, ai firmei de consultanta, primari si consilieri locali. Facand o evaluare a proiectului, toti cei prezenti au considerat ca, in Salajul lui 2011, sunt necesare lucrarile de modernizare la retelelele de apa nu doar pentru ca Uniunea Europeana o cere, ci pentru a imbunatatii calitatea vietii oamenilor. „Problema apei era una vitala.. nu reuseam sa pompam la Salsig atata apa cata se pierdea pe drum! S-a reusit dupa aproape 10 ani aducerea acestei utilitati in parametri normali si va duce la dezvoltarea economica a oraselor. In plus, termenele date de Uniunea Europeana pentru a intra in conformitate in ceea ce priveste calitatea apei expira, iar acest lucru va costa mai mult decat investitiile ce trebuie facute”, a declarat Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. Pe aceeasi lungime de unda au stat si ceilalti oficiali prezenti, unii dintre ei fiind chiar direct-responsabili de colaborarea cu C.A.Somes: „Sunt mandru ca am fost cel care a pus bazele colaborarii cu aceasta companie! Investitiile raman in pamant, dar trebuie sa functioneze corespunzator… Cu totii stim ce insemna sa utilizam apa dupa un program stabilit, iar operatorul din aceasta zona este pe primul loc in tara la implementarea programelor europene, ajungand acum la cel de-al saptelea proiect si merita felicitat”, a marturisit deputatul PSD Iuliu Nosa.
Fiind vorba de un proiect atat de amplu, au fost foarte multi actori implicati:Consiliul Judetean, Institutia Prefectului, primariile celor doua orase, firma de consultanta, constructorul, Agentia pentru Protectia Mediului si, evident, beneficiarii finali – cetatenii – cei care au suportat in toata aceasta perioada zgomotul, praful, gropile si intreruperea alimentarii cu apa.
Reprezentantii companiei spun ca deja rezultatele se vad, deoarece, facand o comparatie intre 2010 si primul semestru din 2011, pierderile au scazut cu peste 50 de procente. Urmatorul pas ce trebuie realizat este modernizarea statiilor de epurare, insa acolo procedurile s-au blocat in instanta.