După ce a sporit considerabil numărul controalelor şi a dublat valoarea amenzilor in 2010 faţă de 2009, Inspectoratul Teritorial de Muncă este hotărat să pornească o nouă ofensivă impotriva muncii neimpozitate.
Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) Sălaj susţine intensificarea acţiunilor de combatere a muncii la negru şi crede că măsurile propuse de Emil Boc, de a inăspri sancţiunile pentru munca fără forme legale vor fi benefice. Potrivit premierului Emil Boc, noul cod al muncii prevede sancţiuni drastice pentru munca la negru, iar pedeapsa nu va mai fi limitată doar la aplicarea unei amenzi. Cei care vor fi prinşi că practică acest tip de muncă riscă inchisoarea. ITM Sălaj este de acord cu sancţiuni mai aspre, spunand că incearcă in permanenţă să intensifice acţiunile de combatere a muncii la negru. „Se poate observa din rapoarte că a crescut numărul persoanelor depistate care lucrează fără forme legale de angajare. Vom spori numărul acţiunilor in acest sens. Şi in prezent există riscul cu inchisoarea, insă doar pentru angajatorii care folosesc in mod repetat lucrători fără forme legale, fapta considerandu-se infracţiune”, spune Daniela Biriş, inspector şef la ITM Sălaj. Ea menţionează şi faptul că cele mai multe cazuri de muncă la negru se inregistrează sub forma muncii sezoniere şi ziliere, iar soluţia este o reglementare in acest sens.
Angajatorii nu s-au speriat de controale şi amenzi
In anul 2010, Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj a efectuat 1273 de controale privind depistarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. Anul trecut s-au efectuat in acest sens cu 150 de controale mai mult decat in 2009. In 2010 au fost depistaţi 126 de angajatori care au folosit 241 de muncitori cărora nu le-au intocmit forme legale de legale de muncă. Valoarea amenzilor aplicate anul trecut s-a ridicat la peste 720.000 de lei aproape dublu faţă de anul 2009 cand s-au dat amenzi de peste 370.000 de lei. In urma controalelor, s-a constatat că munca fără forme legale de angajare predomină in domeniul construcţiilor, confecţiilor, dar şi al activităţilor comericiale.