rn
Activitatea de preventie – Muncitorii nu sunt constienti de riscurile la care se expun.
rn
Miercuri, 26 februarie 2020, in cadrul Comisei de Dialog, de la Prefectura Salaj, sefa ITM Salaj a prezentat o situatie privind accidentele de munca in judetul nostru. In ce priveste securitatea si sanatatea in munca, inspectorii ITM Salaj au constatat destul de frecvent lipsa instruirii lucratorilor, lipsa controlului medical periodic pe care angajatorul are obligatia sa le efectueze anual pentru lucratorii sai tocmai pentru a identifica acele situatii si cazuri in care acestia nu mai pot sa presteze munca respectiva. Totodata, ITM a constat lipsa avizelor si autorizarilor ISCIR la anumite aparate de incalzit sau utilaje care necesita acest lucru. Ne evaluarea riscurilor la locul de munca si ne intocmirea unui plan in acest sens pentru evitarea accidentelor de munca au dus la o serie de situatii sau de evenimente neplacute in campul muncii. Conform lui Nemes au existat situatii in care angajatorul nu a acordat echipament de protectie, dar au exista si situatii in care echipamentele de protectie au fost acordate si puse la dispozitia angajatului, insa acesta ales sa nu le foloseasca. "Este un risc la care se expune singur lucratorul, dar trebuie tinut cont ca se poate solda cu evenimente nefericite. Din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca un rol foarte important il are activitatea de preventie. Atata timp cat muncitori nu sunt constienti de riscurile la care se expun de normele acelor utilaje cu care lucreaza, de necesitatea utilizarii echipamentului de protectie daca il au, vor ajunge din nefericire intre-o situatie limita, intre o situatie in care pot sa isi prejudicieze sanatatea chiar viata" a aratat Luminita Nemes. "De aceea -a continuat sefa ITM -se pune un accent foarte mare pe partea de preventie, inclusiv din perioada de invatare. ITM Salaj are un proiect care in acest an se va desfasura inclusiv in sistemul de invatamant gimnazial. Astfel ca. elevii vor fi informati asupra riscurilor ce exista pe piata muncii".
rn
In anul 2019 au fost inregistrate un numar de 26 de accidente cu 26 de accidentati
rn
Din punct de vedere al accidentelor de munca inregistrate la nivelul judetului Salaj in anul 2019, au fost inregistrate 26 de accidente de munca, cu 26 de accidentati. Dintre acestea 23 s-au soldat cu incapacitate temporara de munca, doua mortale si unul s-a soldat cu invaliditate.
rn
Accidente de munca provocate de cei cu mai putin de 5 ani vechime
rn
Din punctul de vedere al varstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de munca a evidentiat faptul ca persoanele cu varsta intre 30 si 50 ani detin ponderea cea mai mare, de 53,8% % (14 accidentati) din numarul total al accidentatilor. Analiza accidentelor din punctul de vedere al vechimii la locul de munca releva faptul ca 61,5 % din totalul accidentatilor sunt lucratori cu vechime de pana la 5 ani, iar cei din grupele de vechime intre 6 si 10 ani reprezinta 23,1 % din numarul total al accidentatilor.
Ocupatiile accidentatilor sunt dupa cum urmeaza: muncitor necalificat-5 cazuri ( 19,2 % din total ); sofer – 3 cazuri ( 11,5 % din total ); strungar – 2 cazuri (7,6% din total ); alte ocupatii, ex. : vanzator, manipulant, masinist, operator, electromecanic – cate 1 caz.
rn
In 2029 nu am avut accidente colective
rn
"Am prezentat o situatie statistica a evenimentelor de a lungul timpului, dar nu se constata niste schimbari sau cum sa spun niste diferente radicale de la un an la altul. Ceea ce este bine este ca nu am avut accidente colective, nu am avut asemenea asemenea evenimente. Ultimul fiind in 2015, un accident colectiv cu sase accidentati in rest si pe anul 2018 am avut un numar de 27 de accidente de munca, in 2017 au fost 24, fara accidente mortale si fara invaliditate. Important este ca lucratorii sa cunoasca foarte bine obligatiile pe care le au la locul de munca, atat ceea ce priveste utilizarea echipamentului de munca cat si folosirea echipamentului de protectie" a conchis sefa de la ITM Salaj.