Volumul "File din istoria satului Dersida", autor Marin Pop, aparut la Editura Porolissum, va fi lansat duminica, 15 septembrie, ora 12.00, la Dersida comuna Bobota. Evenimentul este precedat, la ora 10.00, de Sfânta Liturghie oficiata de mai multi preoti, fii ai satului, dupa lansarea cartii, la ora 13.30, urmând a avea loc un program artistic în cadrul caruia vor evolua fii ai satului, interpreti si celebrii "dantausi" din Dersida.
rn
Istoricul Marin Pop ne-a marturisit ca: "Cu ajutorul Domnului am reusit sa încheiem trilogia comunei Bobota. Am considerat ca fiecare sat care face parte din comuna Bobota are identitate proprie (istorie, obiceiuri, traditii etc.). De asemenea. am încercat sa gasim anumiti ani "rotunji" de la prima atestarea documentara (800 ani la Bobota în 2013, 690 Zalnoc în 2017 si 670 Dersida în 2019). In aceste momente trebuie sa multumim persoanelor care au fost alaturi de noi si ne-au sprijinit în demersul nostru stiintific pentru tiparirea monografiei satului Dersida. In primul rând, dupa publicarea monografiei satului Zalnoc, am afirmat ca daca nu gasesc sprijin din partea fiilor satului Dersida si al autoritatilor locale, ultimii având obligatia, prin fisa postului, de a promova patrimoniul comunei, nu voi mai continua si pentru Dersidani. In acel context, am fost contactat de vrednicul preot si fiu al satului Dersida Gorgan Stelian, care m-a asigurat ca daca voi duce la îndeplinire demersul nostru stiintific, legat de istoria satului Dersida, îi va contacta pe alti fii ai satului, care au în spate o cariera profesionala deosebita, si ma vor sprijini. Intr-adevar, vrednicul preot Gorgan Stelian, paroh în Bocsa, m-a sprijinit foarte mult. centralizând biografiile anumitor dascali si, în special, absolventi de seama ai scolii din Dersida, pe care nu îi cunosteam. Pentru tiparire ni s-au alaturat dl Crin Bologa, cel mai tânar procuror DNA pe tara si fost prim-procuror pe Salaj, primarul comunei Bobota, Mugurel Moravit, lt-col. Gorgan Dumitru din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Salaj etc. Asadar, povestea continua cu lansarea monografiei, în localitatea Dersida, pe data de 15 septembrie (Duminica viitoare), eveniment la care îi invitam, în primul rând, pe fii satului Dersida, dar nu numai, la un eveniment cultural-artistic (la Caminul cultural vor evolua tinerii artisti si celebrii „dantausi" din Dersida)."
rn
Cine este istoricul salajean dr. Marin Pop?
rn
Marin Pop s-a nascut la data de 12 august 1973. A urmat studiile Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii Oradea. In anul 2010, pe data de 13 noiembrie, sustine teza de doctorat cu tema "Viata politica în România interbelica (1919 -1938). A primit calificativul Foarte Bine si distinctia Magna Cum Laude. Din comisia de doctorat au facut parte reputatii istorici prof. univ. dr. Ioan Scurtu, prof. Univ dr. Marcel Stirban si conf. univ. dr. Gabriel Moisa. In domeniul muzeografiei a organizat numeroase expozitii de baza, printre care amintim pe cea de la Centrul Cultural "Sincai-Coposu" din Bobota sau cea de la Scoala "Corneliu Coposu" din Zalau. A colaborat la realizarea expozitiei nationale "Corneliu Coposu – o viata în slujba democratiei", în anul 1999, precum si la alte expozitii de baza la scolile din Zalau, muzeele din Buciumi, Bocsa, Napradea, Casa Memoriala "Iuliu Maniu" din Simleu, etc. Participa si organizeaza numeroase sesiuni stiintifice, simpozioane, mese rotunde, conferinte, etc.
Marin Pop este seful Sectiei de istorie contemporana a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau. Este autor a numeroase carti si presedintele Fundatiei Corneliu Coposu Zalau.