Romanii, dacii si barbarii s-au intalnit ieri in castrul roman la Porolissum Fest
Ruinele stravechiului fort roman de la Porolissum au prins viata duminica, in cadrul Porolissum Fest. Aflat la cea de-a doua editie, Festivalul a recreat cateva pagini din istoria veche a locului. In Amfiteatrul roman, care acum 2000 de ani aduna 5.000 de spectatori la jocurile traditionale, a fost recreat momentul funeraliilor imparatului Traian si aclamarea noului imparat, Hadrian. Trupele de reconstituire istorica invitate in Festival au recreat aceste momente cu emotie si au surprins publicul prezent. Romani, daci si barbari au umplut Amfiteatrul, la startul celei mai importante zile din Festival. Uniformele, armele, demonstratiile de lupta au facut deliciul publicului. Copii mai ales au gustat scenele in care imparatul Traian a fost incinerat, iar flacarile mistuitoare au transformat unul dintre cei mai puternici imparati intr-un pumn de cenusa. A urmat la rand incoronarea noului imparat, aclamat de trupele romane si de spectatori. Aceasta a fost prima parte a spectacolului care individualizeaza Festivalul in intreaga regiune. Cu celelalte evenimente din cadrul Porolissum Fest revenim in editia de maine.
Porolissum Fest este un eveniment de clasa, care bate oricand tarabele cu chinezarii de la Festivalul Verii. Si la Porolissum Fest am gasit momente amuzante. „Lupii Daciei”, trupa de daci care activeaza pe langa Muzeul Judetean, si-a facut o intrare grandioasa in amfiteatrul roman. O intrare care nu ar fi fost posibila fara dacul… Istvan, cel care era chemat de vajnicii luptatori daci sa dea tonul la scandari. „Istvan, da tonul!”, iar Istvan s-a executat, scandand puternic si fiind urmat de restul tovarasilor. L-am gasit si pe prefectul judetului, Filonas Chis, imbracat intr-o toga simpla, alba, de sub care se itea stofa pantalonilor scumpi si pantofii de piele de firma. Nici noul imparat Hadrian nu se simtea prea bine. Filonas Chis tinea la nesfarsit coroana in mana, fara sa stie ce sa faca cu ea, pana la incoronare, timp in care un istoric cu vaste cunostinte expunea dupa modelul teoriei chibritului ca Hadrian a reorganizat provinciile romane, explicand ca s-au creat trei provincii: Dacia superior – adica cea de sus, Dacia Inferior – adica cea de jos si Dacia de la nord, adica Dacia Porolissensis.
Istoria romanilor este la ea acasa in Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...