Dragi cititori, calendarele bizantine ne propun astăzi ca model de orientare un alt campion al curajului, al tăriei lăuntrice și al credibilității – Sfântul Isidor din Chios.
Isidor a fost un martir creștin care a trăit în zilele împăratului Decius (250-253). El provenea din cetatea Alexandriei și fost înscris în armata imperială, unde se afla sub conducerea lui Numerian, un dușman de moarte al creștinilor.
Dintr-o decizie împărătească, corpul de armată supus lui Numerian s-a mutat din Alexandria în insula Chios. Aici, un sutaș, cu numele Iuliu, l-a denunțat pe Isidor conducătorului Numerian, cu privire la identitatea sa creștină. La judecată, Isidor și-a mărturisit cu multă cutezanță și avânt credința sa în Iisus Christos. Pentru că a refuzat cu vehemență să-și renege crezul și să recurgă la orice fel de compromis, tânărului erou i s-a tăiat capul.
Isidor este astăzi unul dintre sfinții ocrotitori ai Veneției și ai insulei Chios. Mormântul său se află în Bazilica San Marco din Veneția.
Dragilor, una dintre insușirile specifice sfinților este credibilitatea. Eroismul lor este această garanție morală în urma căreia o persoană poate fi crezută. Trăirea lor interioară este într-o coerență deplină cu afirmațiile și cu faptele. Câți dintre noi reușim să avem o coeziune între conținut și expresie? Câți dintre noi obișnuim să ne punem măști ale diverselor identități, pe care le utilizăm în funcție de mediile în care ne învârtim? Câți avem o identitate bine închegată și principii solide pe care nu le negociem?
Fie ca viața sfântului Isidor să ne inspire și să ne impulsioneze să răsturnăm piatra care împiedică să iasă lumina!