Politicile puse in practică in 2009 şi 2010 sunt coerente şi reflectă nevoie de corectare a dezechilibrelor din economie, dar ajustarea este prea amplă, mai ales in sectorul privat, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Oficialul BNR a făcut a radiografie a perioadei 2000 – 2010 in funcţie de doi indicatori, respectiv nivelul de trai ca raport faţă de media UE şi deficitele structurale care au acompaniat orice apropiere a PIB pe locuitor faţă de media europeană.

Guvernatorul BNR a opinat că cea mai mai mare problemă a apărut in 2006 – 2008, cand PIB/locuitor a urcat la 48% din media UE , dar pe fondul unor cheltuieli publice in creştere accelerată, care au dus la un deficit structural foarte inalt, de aproape 10% din PIB.

„In trei ani s-au dublat salariile in sectorul public, numărul de salariaţi a crescut, fondul de salarii a crescut practic cu 130%. Au crescut şi pensiile…”, a adăugat Isărescu.

Oficialul BNR consideră că mesajul din 2007 la momentul aderării la UE privind creşterea nivelului de trai la media din comunitate este un deziderat pe termen lung şi nu va fi „valabil” pentru actuala generaţie.

„S-ar putea să fie nevalabil şi pentru a doua generaţie dacă vom mai trăi cu iluzia că nivelul de trai creşte prin legi”, a mai spus guvernatorul BNR.