Directorii unităţilor de invăţămant vor avea dreptul să facă parte dintr-un partid, dar fără să mai ocupe funcţii de conducere sau de demnitate publică, iar rectorii universităţilor vor fi desemnaţi fie prin vot secret exprimat de cadrele didactice, fie de către o comisie care va include şi studenţi.
In acelaşi timp, rudele de pană la gradul 3 nu vor mai putea ocupa simultan funcţii de conducere in universităţi.
Modificările au fost incluse de Guvern in proiectul legii educaţiei, prin acceptarea unor amendamente formulate de parlamentari la actul normativ pentru care Executivul intenţionează să işi angajeze răspunderea in Parlament.
Decizia a fost luată intr-o şedinţă de guvern care s-a incheiat in noaptea de miercuri spre joi, la ora 1.00.
Intr-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de guvern, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a arătat că unul dintre amendamentele acceptate este ca directorii instituţiilor de invăţămant să nu mai poată ocupa funcţii de conducere intr-un partid, ca măsură de depolitizare in sistemul preuniversitar şi universitar.
„Este vorba de a nu deţine funcţii de conducere, de a nu deţine funcţii politice de conducere, tot aşa cum este interzis ca un rector să aibă in acelaşi timp funcţii politice importante. Apartenenţa la un partid politic este un drept constituţional al fiecăruia, insă dorim să ne asigurăm că şcolile şi universităţile noastre nu sunt conduse şi nu există o mană lungă a politicului in ele”, a spus Funeriu.
Solicitat de jurnalişti să definească ce inţelege prin funcţii politice, ministrul a răspuns : „Demnităţi, demnităţi publice, este vorba de funcţii de conducere in partide politice”.
Guvernul a mai decis ca rectorii universităţilor să fie desemnaţi fie prin vot direct şi secret exprimat de către cadrele didactice şi cercetătorii titulari din instituţie, fie de către o comisie stabilită de Senatul universităţii şi din care vor face parte, in proporţii egale, atat membrii interni ai universităţii, inclusiv studenţi, cat şi membri externi.
Procedura de desemnare a rectorului va fi stabilită de către universitate, prin referendum.
Un alt amendament acceptat de Guvern este ca soţii şi rudele de pană la gradul 3 să nu poată ocupa simultan funcţii de conducere intr-o universitate.