-Zice-se, d-le Ioan Bujita, ca unui om ajuns la finalul vietii ii trece prin minte tot ce-a facut bun si rau in existenta sa. Doamne fereste, n-as vrea sa sugerez ca ati ajuns la finalul calatoriei pe pamant, dar se pare ca la finalul mandatului de director executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, da.
– Indiferent care va fi mersul lucrurilor, afirm sus si tare ca nu am facut agricultura Salajului de ras.
– Intre noi fie vorba, credeti ca directiile agricole judetene, ca institutii sunt eficiente, ori doar…tocatoare de bani?
– In orice tara cu o agricultura dezvoltata exista anumite centre locale si regionale care au rolul de a coordona activitatea fermierilor, de a-i informa despre cerere si oferta, de a le proteja interesele.
-Concret, ce a facut DADR Salaj, directorul Bujita, pentru producatorii agricoli ai judetului?
– Numai faptul ca in perioada mea de directorat au fost aprobate 98 de investitii prin Programul SAPARD, investitii in care ne-am implicat direct, e o dovada ca nu am stat cu mainile in san.
-De pilda…
-Am infiintat Cooperativa Agricola „Ovinex”, pentru crescatorii de ovine si totodata a inceput construirea celui mai mare abator de ovine din Transilvania care speram ca va intra in functiune in aceasta vara.
-Apropo de oi, stiu ca datorita interventiei dvs. a fost efectuat primul export direct de lana in Anglia si mai stiu ca v-ati deplasat in Norvegia pentru a stabili anumite legaturi intre oierii salajeni si cei din {ara Fiordurilor.
-In urma acestor demersuri, crescatorii de oi din Salaj au achizitionat berbecuti din rasa Albul norvegian, care imperecheati cu oi din rasa turcana dau metisi foarte cautati pentru carne pe piata europeana.
-Pe scurt, cu ce v-ati mai putea…lauda in acesti patru ani?
-Nu e vorba de lauda, dar nu pot sa nu punctez faptul ca am reinnodat… traditia „Toamna Salajeana”, ca in anul 2008 am organizat prima Piata de produse traditionale si ecologice din Salaj si a doua din tara, ca am demarat activitatea de constituire a grupurilor de producatori, in scopul obtinerii de subventii de la Uniunea Europeana, ca am promovat si promovam Masurile 121,123,141,142 din PNDR pentru fermieri, ca participam efectiv la constituirea fermelor de subzistenta, ca avem in derulare un proiect romano-norvegian privind cooperarea dintre crescatorii de oi salajeni si cei norvegieni…
-Da, va cred ca v-ati dat silinta pentru ca agricultura Salajului sa prospere, si totusi, in aceasta perioada cand v-ati aflat la carma ei, au ramas cele mai mari suprafete de teren arabil pustii, a scazut cel mai drastic numarul animalelor, in speta a bovinelor, s-a imputinat productia de grau, legume si fructe.
-Pestele de la cap se impute. Atata vreme cat subventiile pentru fermieri sunt mult sub valoarea subventiilor din alte state europene, cat terenul agricol al Romaniei este faramitat in peste 40 de milioane de parcele, cat laptele este platit de procesatori dupa bunul lor plac, cat combustibilul si ingrasamintele ating preturi astronomice pentru bugetul taranului, agricultura romaneasca nu va prospera. Iar eu, Ioan Bujita ma bat in zadar cu morile de vant.
-Daca, paradoxal, nu ati fi schimbat din functie, ce ati face pentru agricultura Salajului?
-Tot ce am mai facut. Cum spuneam la inceput, nu vreau ca agricultura judetului sa ajunga de ras.