In ultima perioada a crescut numarul donatorilor de sange. De fapt, am putea spune ca s-a dublat. In aceasta luna, potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguina Zalau, dr. Angela Badea Stoicescu, au fost, in medie, 20 de donatori pe zi. Pana acum s-au prezentat la consultatii 400 de salajeni insa nu au fost chiar toti eligibili. In luna decembrie 2008 au fost 400 de donatori, iar dr. Badea crede ca in aceasta luna vor fi mai multi. „N-am mai avut de foarte mult timp asa multi donatori la centru. De ani de zile. Lunile decembrie intotdeauna au fost luni pline, cu multi donatori, insa acum vad ca avem si in ianuarie”, a precizat doctorita. Nu stie daca este si acesta un efect al crizei economice, avand in vedere ca pentru o donare se acorda tichete de masa in valoare de 58 de lei, ori este un rezultat al campaniilor pentru donare de sange care se desfasoara in prezent. Daca nu s-ar mai acorda tichete de masa, atunci s-ar vedea cati merg pentru tichete si cati merg pentru a dona benevol.
Dr. Badea a observat ca in ultimul timp mai multi tineri vin sa doneze sange. Motivele pot fi tichetele, reducerea cu 50% la abonamentul de transport in comun pe o luna, o zi libera de la scoala ori de la serviciu, sau pot dona pentru a-si verifica in mod gratuit sanatatea. Dupa recoltare, sangele trece printr-o serie de analize, inclusiv pentru hepatita, VDRL (test de depistare a sifilisului), SIDA, leucemie, virusurile hepatice B si C, transaminazele etc, iar in cazul in care se depisteaza una dintre aceste boli, donatorul este anuntat de personalul CTS Zalau.
Un barbat poate dona de cinci ori intr-un an, iar o femeie de trei ori. Dna Badea a mentionat ca multi doneaza pentru rudele lor care au nevoie de transfuzii, dar sunt si cativa donatori fideli. De la o persoana se recolteaza, o data, 400 ml de sange, iar operatiunea dureaza 5-10 minute.