Percepute de personalul din invatamant ca adevarate drame, cele doua masuri reprezinta, in opinia inspectorului scolar general Ioan Abrudan, sansa scolii romanesti de a scapa de profesorii necalificati.
Desi introducerea finantarii pe elev si reducerile de posturi din invatamant au creat o adevarata panica in randul lucratorilor din domeniu, inspectorul scolar general Ioan Abrudan nu este deloc speriat de cele doua masuri, ba chiar le considera benefice pentru sistemul de invatamant. „Finantarea pe elev va duce, inevitabil, la comasarea scolilor mici. Iar asta va face ca scolile care vor ramane sa fie mai puternice, mai bune, fara invatamant simultan, fara profesori necalificati”, a explicat seful Inspectoratului Scolar. Abrudan n-a putut sa ofere informatii cu privire la numarul scolilor din judet care nu vor putea functiona in sistem de finantare pe elev si vor trebui, astfel, sa se comaseze, insa a lasat sa se inteleaga ca, cel putin din punct de vedere pedagogic, o scoala ar putea functiona la un nivel optim daca ar avea un numar de 300 de elevi. In prezent, scolile din mediul rural functioneaza la gimnaziu cu 30 – 120 de elevi – a mai precizat Ioan Abrudan.
In privinta reducerilor de posturi anuntate pentru 1 septembrie, inspectorul scolar general a declarat ca cele 234 de posturi ce trebuie reduse in Salaj nu reprezinta o problema pentru invatamantul din judet. „Nu este o problema sa reducem 200 de posturi in conditiile in care noi angajam in fiecare an sase – opt sute de cadre didactice (nr.suplinitori)”, a precizat el, subliniind ca „nu va pleca din sistem nici un profesor calificat, ci doar cadre didactice neca-lificate si o parte din pensionari”. In privinta criteriilor dupa care vor fi operate reducerile de posturi, Ioan Abrudan a spus ca acestea urmeaza sa fie discutate in Consiliul de Administratie si in comisia paritara de la ISJ. Inspectorul scolar general a apreciat ca o parte din posturile desfiintate vor rezulta in urma procesului de comasare a scolilor, iar altele ca urmare a reducerii numarului de clase de la liceu, consecinta a scaderii populatiei scolare (numarul de clase din liceele din judet scade anual din aceasta cauza cu pana la cinci). Reduceri vor fi si in randul personalului nedidactic, Abrudan oferind ca exemplu personalul de ingrijire, normat pentru a face focul in sobele din clase, care in conditiile actuale, cand majoritatea scolilor au centrale termice, isi pierde utilitatea.
Cei mai costisitori sunt elevii de la arte
Reamintim ca, incepand cu 1 ianuarie, finantarea de la bugetul de stat a cheltuielilor cu salariile personalului din scoli se face pe baza unor standarde de cost/elev/an. Ca reper a fost stabilit standardul pentru un elev de gimnaziu din mediul urban, care costa statul 2.857 de lei pe an. Cel mai ridicat cost pe elev, de 3.272 de lei, este pentru invatamantul liceal de arta si muzica.