Precaute, firmele cu capital strain pun frana investitiilor – majorarile de capital se reduc de 28 de ori. Societatile carora le-a ajuns cutitul la os opteaza pentru radiere – capitalul retras creste de 71 de ori.
Intr-o perioada delicata pentru intreaga economie mondiala, firmele se vad nevoite sa reduca din cheltuieli. Constienti ca lipsa de lichiditati poate pune cruce afacerilor lor, agentii economici taie din bugetul aferent investitiilor sau chiar renunta la a mai aloca vreun ban in aceasta directie. Macar pana se limpezesc apele. Iar in ceea ce-i priveste pe investitorii straini, atitudinea lor este cu atat mai transanta. Salajul nu a scapat, ca dovada valoarea redusa a investitiilor straine si numarul mai mare al firmelor care au efectuat radieri de capital.
Astfel, dupa un an 2008 marcat de explozia investitiilor straine in judet, oamenii de afaceri din piata se asteapta la o scadere dramatica a valorii acestui indicator. Potrivit informatiilor furnizate de catre Oficiul Registrului Comertului (ORC) de pe langa Tribunalul Salaj, anul trecut, capitalul social subscris de catre investitorii straini a atins 273,4 milioane de lei, fiind de 12 ori mai mare decat in 2007. Luand in calcul contextul economic, precum si tendintele din lunile scurse pana acum, pentru 2009, previziunile sunt pesimiste.
In primul semestru al anului in curs, majorarile de capital au urmat un trend descendent in raport cu perioada corespunzatoare din 2008. Mai exact, daca anul trecut, 21de firme straine ce activeaza in Salaj si-au majorat capitalul cu peste 5,3 milioane de dolari, in intervalul ianuarie-iunie 2009, astfel de operatiuni au realizat doar 17 companii. Cresterea a fost de nici 200.000 de dolari.
In schimb, tot mai multi investitori straini au decis sa paraseasca mediul de afaceri salajean. Datele ORC Salaj arata ca 19 firme au fost radiate in 2009, fata de doar 11 acum un an. In ceea ce priveste volumul capitalului retras de catre acestea, saltul este alarmant: aproape 1 milion de dolari, de 71 de ori mai mult in comparatie cu 2008.