Comuna Chieșd este una dintre comunele sălăjene în care modernizarea se realizează pe toate planurile. De la apă și canalizare – esențiale unui trai decent, la investiții majore în infrastructura rutieră, a rețelei de gaz metan, investiții în infrastructura școlară și culturală.
Toate proiectele la un loc – nu mai puțin de 16 planuri de acțiune – au fost gândite de primarul Leontin Chiș și echipa sa, care conduc administrația locală de la alegerile locale din 2016, cu scopul ca locuitorii comunei Chieșd să beneficieze de condiții moderne de trai.
Edilul a declarat pentru Graiul Sălajului că anul 2022 este anul în care multe dintre proiectele scrise, depuse pentru finanțare în anii trecuți și demarate efectiv vor fi finalizate. Pentru investițiile depuse pe liniile noi de finanțare aflate la dispoziția primăriilor, se așteaptă aprobarea și semnarea contractelor. Un început de an optimist, iar determinarea conducerii primariei Chieșd este de a realiza cât mai multe dintre obiecțivele propuse.
În total sunt demarate (iar unele se găsesc chiar în stadiu final de implementare) investiții de aproximativ 25 de milioane de euro (120 de miliarde de lei vechi). O sumă uriașă pentru o unitate administrativ teritorială, dar care va aduce mult confort locuitorilor de toate vârstele. Realizate în diferite etape, aceste investiții vor avea efect direct asupra viitorului comunității și vor crește calitatea vieții fiecărui localnic.
”Tot ce facem noi, ca administrație locală, va fi în folosul tuturor cetățenilor și îmi doresc să rezolvăm cât mai multe dintre problemele comunei noastre. Chiar dacă sunt și oameni încă sceptici, sunt convins că, odată finalizate investițiile din comunitatea noastră, și cei care nu ne iubesc și văd doar neajunsurile își vor schimba opiniile. Cunosc în detaliu toate problemele administrative ale comunei, însă este nevoie și de răbdare. Fiecare proiect are finanțări diferite, procedura birocratică este și ea anevoioasă, iar lucrările durează. Și eu mi-aș dori să le pot face pe toate deodată. Din păcate, nu depinde doar de noi, însă pun suflet în tot ce fac și mă ambiționez să realizăm lucruri bune și utile pentru că iubesc această comună și oamenii ei”, a precizat Leontin Chiș.
Apa și canalizarea, gata în această primăvară
Printre cele mai importante misiuni ale administrației locale este finalizarea lucrărilor la rețelele de apă și canalizare. Pe acest segment de utilități se lucrează în paralel la două proiecte – unul aproape gata, care vizează rețelele propriu-zise, iar al doilea se derulează în parteneriat cu vecinii din comuna Bocșa, pentru realizarea stației de epurare și a bazinelor de apă. Leontin Chiș estimează că în primăvara acestui an cele două proiecte vor fi finalizate. Până la punerea în funcțiune a rețelelor, primăria a asigurat apă prin foraje la fântâni arteziene în cele două sate.
”Proiectul de extindere alimentare cu apă şi reţeaua de canalizare este legat de proiectul de finalizare apă şi canalizare pe care îl avem în asociere cu comuna Bocşa – stația de epurare și bazinul de apă. Sunt legate cele două proiecte, iar acum se lucrează la proiectul cu Bocşa. Cred că în primăvară vor fi finalizate amândouă”, precizează primarul Leontin Chiş.
Pentru localnicii din Colonia Sighetu Silvaniei, administrația locală a depus un proiect prin programul național ”Anghel Saligny”, astfel încât și în acest sat să ajungă rețeaua de canalizare. Primarul a explicat că un impediment major în accesarea fondurilor pe alte linii de finanțare din trecut a fost numărul mic de locuitori care ar urma să beneficieze de canalizare. Însă, noul program de finanțare a dat șansa Primăriei Chieșd să obțină fonduri și pentru canalizarea necesară locuitorilor din Colonia.
Investiții majore pentru tineri, pentru educația și dezvoltarea lor
În faza de licitație pentru execuția lucrărilor este și proiectul prin care Școala Gimnazială din Chieșd va fi modernizată și dotată. Tot în cadrul acestui proiect va începe și construcția unei săli de sport moderne. Fondurile vin prin Programul Operațional Regional și sunt finanțate dotări cu mobilier și echipamente IT de ultimă generație, pe lângă construcția și dotarea sălii de sport.
Valoarea investiției se ridică la 4,2 milioane de lei, din fonduri europene, iar partea de confinanțare a Primăriei este de 200 de mii de lei. Licitația pentru execuția lucrărilor se află în faza finală, iar lucrările vor dura doi ani de la semnarea contractului de execuție.
În 2021, Primăria Chieșd a achiziționat în cadrul altui proiect tablete pentru elevi și laptopuri pentru cadrele didactice, astfel încât școala online în vremuri pandemice să se poată derula fără probleme la nivelul comunei.
Pentru familiile tinere, administrația locală își dorește să fie implementat cu succes proiectul de construire a unei creșe. Proiectul este depus de anul trecut la Compania Națională de Investiții și conducerea Primăriei Chieșd așteaptă semnarea contractului de finanțare. Creșa de la Chieșd va avea o capacitate de 30 de copii, iar în aceiași incintă va funcționa un program ”after-school” pentru elevii de la școală, putându-se asigura servicii pentru 60 de copii.
Tinerii comunei Chieșd vor avea la dispoziție și o nouă bază sportivă, pe lângă parcurile moderne din Chieșd și Sighet. Compania Națională de Investiții a aprobat amenajarea corespnzătoare a terenului de fotbal, tribune și vestiare, dar și construirea unui teren de fotbal sintetic. Proiectul este aprobat, însă CNI va drula licitația pentru execuția proiectului.
Infrastructura rutieră, dezvoltată prin ”Anghel Saligny”
Infrastructura rutieră din comuna Chieșd a fost, în mare parte, modernizată. Mai sunt încă 12 kilometri de drum comunal nemodernizat, dar pentru care Primăria a depus proiect prin programul ”Anghel Saligny”, linie de finanțare care s-a deschis abia în toamna anului trecut.
Potrivit primarului Chiș, va fi modernizată legătura dintre Chieşd și Sighetu Silvaniei, drumul comunal până la limita cu comuna Bocşa, spre satul Sălăjeni, dar şi drumul comunal care duce la Colonia Sighetu Silvaniei. Lungimea totală a drumurilor incluse în proiect este de 12 km, fiind cuprinse pentru asfaltare şi ultimele uliţe din comună, care nu au putut fi modernizate prin proiectele anterioare.
Proiectul prevede realizarea de şanţuri dalate, dar şi construirea de trotuare.
În acest an, din bugetul local vor fi construite trotuare și o parcare modernă la cimitirul din comună. De asemenea, tot în bugetul pe anul 2022 vor fi cuprinse modernizarea marcajelor și schimbarea indicatoarelor rutiere pe toate străzile comunei Chieșd.
Blocul de locuințe, clădirea Primăriei și Biserica de lemn, puse în valoare
În centrul comunei Chieșd se află un bloc de locuințe construit înainte de 1989. Proprietarii apartamentelor din acest bloc au acceptat, la propunerea administrației locale, o colaborare astfel încât să poată fi derulate lucrări de modernizare și reabilitare a clădirii. Anul trecut, prin acest parteneriat, a fost înlocuit acoperișul aflat într-o stare avansată de degradare, iar în acest an se dorește reabilitarea termică a clădirii.
Un alt proiect important pentru înfrumusețarea comunei și reducerea consturilor cu energia este cel prin care iluminatul public va fi modernizat. Se va trece la iluminatu de tip LED, care va oferi un grad de luminozitate mult mai mare pe timp de noapte, costurile la energie vor fi mai reduse, dar va crește și gradul de siguranță al locuitorilor. Proiectul este accesat prin Fondul de Mediu.
Una dintre dorințele primarul Leontin Chiș este renovarea bisericii de lemn din Chieşd, un monument istoric care a fost construit la începutul secolului al XVII – lea. A fost depus un proiect la CNI și se așteaptă finanțare. Realizarea acestui proiect va duce la creșterea interesului din partea turiștilor, deoarece în această biserică se mai pot vedea picturile executate în anul 1792 de către Triple Popa Ioan din Deda.
Clădirea Primăriei va beneficia și ea de lucrări. În aceeași incintă funcționează cabinetele medicale și se vor crea circuite mai bine gândite. Licitația pentru execuția lucrărilor este aproape de final, după zeci de solicitări de aprobare a acestui proiect depuse în ultimii ani.
”Această clădire este cartea de vizită a comunei, iar situația de acum impune și spații bine compartimentate. Actualul spaţiu este inadecvat şi ne dorim o reamenajare a întregii clădiri şi o compartimentare a tuturor birourilor. Vom face o reabilitare completă, se va reface și instalaţia de încălzire, se vor schimba uşile şi geamurile, iar cele două cabinet medicale – medicină de familie și cabinetul stomatologic – vor fi modernizate şi dotate”, a precizat primarul Leontin Chiş.
Centre comunitare în Chieșd și Sighet, gaz metan și cursuri de apă amenajate
În faza de execuție este și construirea unei unui centrul comunitar la Chieşd. Aici va funcționa și o capelă mortuară, motiv pentru care locația aleasă este în apropierea cimitirului. Un proiect identic va debuta în acest an și la Sighetul Silvaniei, lucrări derulate prin Compania Națională de Investiții. Vor fi clădiri multifuncţionale, iar din bugetul local vor fi realizate parcările aferente.
Tot în comuna Chieșd se află în derulare și două proiecte pentru apărarea împotriva inundaţiilor prin amenajarea Văii Chieşdului şi a Văii Sighetului. Motivul care a stat la baza depunerii acestor proiecte a fost că se cheltuiau anuat sute de mii de lei pentru amenajarea cursurilor ca să se evite inundațiile care, în trecut, au afectat foarte tare comuna. Procedura de licitație este pe final, contractual de execuție a lucrărilor va fi semnat cel mai târziu în luna februarie, iar în cel mai scurt timp vor demara lucrările effective pe cursurile celor două văi și pe cursurile afluenților acestora. Proiectul este unul grandios și vor fi amenjate spații de recreere.
Programul Național de Reconstrucție și Redresare (PNRR) poate aduce fondurile necesare și introducerii rețelei de gaz metan în comuna Chieșd. Pentru a deveni eligibili la finanțare și datorită faptului că gazul-metan este o utilitate tot mai importantă şi în mediul rural, Primăria Chieşd s-a asociat cu comunele Bocşa şi Şamşud.
”Sunt multe proiecte majore de care comunitatea are nevoie. Eu îmi doresc doar să avem sănătate toți, să trecem cu bine peste aceste vremuri și să putem munci. Le mulțumesc tuturor locuitorilor comunei pentru înțelegerea și răbdarea de care dau dovadă, le mulțumesc pentru ideile și propunerile pe care ni le adresează, pentru interesul lor spre binele comunității noastre. Pot să-i asigur că nu ne vom opri din eforturile noastre de a dezvolta comuna, de a munci cu seriozitate, corectitudine și perseverență pentru binele tuturor. Le doresc multă sănătate, un An Nou mai bun și prosper și speranța că totul va fi mai bine în acest an”, a conchis primarul comunei Chieșd, Chiș Leontin.