Francezii ofera trei euro pe metrul patrat pentru 20 de hectare de teren in Criseni ca sa isi extinda fabrica din Zalau.

Ministerul Agriculturii a dat unda verde extinderii fabricii de cord Michelin din Zalau prin scoaterea din circuitul agricol a unui teren de 20 de hectare de pasune, teren de a carui achizitionare este interesata compania franceza. Anuntul a fost facut de catre deputatul PDL Lucian Bode, fost ministrul al Economiei, in cadrul unei conferinte de presa. „Vreau sa stiti ca tin legatura in continuare cu reprezentantii Michelin. Marti, 20 noiembrie, Ministerul Agriculturii a emis avizul necesar schimbarii categoriei de folosinta a celor 20 de hectare de pasune necesare extinderii fabricii de cord”, a declarat Lucian Bode. Acesta spune ca isi doreste in continuare ca proprietarul terenului, Consiliul Local Criseni, sa evalueze corect pretul terenului, astfel incat investitia estimata la cateva sute de milioane de euro sa demareze. Extinderea fabricii de cord din Zalau ar insemna 450 de noi locuri de munca.

Consilierii din Criseni tin cu dintii de pretul terenului
Timp de sase ani, Primaria Zalau si Primaria Criseni si-au revendicat in instanta terenul aflat la iesirea din municipiu, in apropierea Michelin Cord. Pe respectivul teren ar urma sa demareze investitia celor de la Michelin. In final, instanta a decis ca proprietarul terenului este Consiliul Local Criseni, iar compania Michelin s-a aratat dispusa sa plateasca 3 euro pentru fiecare metru patrat. Insa, alesii locali din comuna Criseni au decis sa nu renunte nici in ruptul capului la pretul de 8 euro pe metrul patrat, stabilit de un evaluator. Daca cele doua parti nu vor cadea de acord asupra pretului parcelei de 20 de hectare, grupul francez ia in calcul deschiderea noii fabrici la Floresti, judetul Prahova. In momentul de fata, compania Michelin este prezenta in Romania din anul 2001, iar in prezent detine trei fabrici – RomSteel Cord Zalau, Silvania Zalau si Victoria Floresti, judetul Prahova, ambele cu activitati de producere a anvelopelor.

Salajul a mai ratat o investitie Michelin
Sarbii i-au convins pe francezii de la Michelin sa extinda fabrica de anvelope din orasul Pirot, situat in partea de Est a tarii, investitie evaluata la 170 de milioane de euro, care va crea 700 de noi locuri de munca. Decizia companiei franceze s-a bazat pe faptul ca vecinii nostri ofera mai multe avantaje economice si au o infrastructura rutiera mult mai dezvoltata ca noi, ceea ce permite o mai buna comunicare cu centrul si vestul Europei. „Vom avea o autostrada foarte aproape de uzina, vor exista noi proiecte energetice si un pachet de sustinere financiara. Este un tip de pachet pe care l-am avea in discutie oriunde in lume pentru dezvoltarea unui astfel de proiect sustenabil pe termen lung”, declara Eric Faidy, presedintele Michelin pentru Romania si Balcani. De altfel, cele mai multe analize arata ca principalele motive pentru care Romania pierde lupta regionala pentru investitiile straine sunt instabilitatea legislativa, birocratia excesiva, supra-impozitarea muncii si lipsa infrastructurii.