Invatamantul salajean arata bine, vazut din avion; doar detaliile il fac de ras

Inspectoratul Scolar Judetean a prezentat ieri starea invatamantului salajean in anul scolar 2015 – 2016. Din ce arata ISJ, avem numar mare de cadre didactice calificate, promovablitate buna la final de an scolar, olimpici cu rezultate de exceptie la concursuri nationale si internationale; ce mai, s-a depasit planul
Potrivit dateleor prezentate de Inspectoratul Scolar Judetean, in Salaj au fost in anul scolar trecut 106 unitati de invatamant (391 daca numaram si structurile acestora). Au fost inscrisi 37.057 de elevi in clasele 0 – XII. Au predat la clase 3.076 de cadre didactice, din care 98,45 la suta sunt calificate. Cele necalificate -1,55 la suta – au si ele studii superioare, dar nu in specialitatea pe care au predat-o. La olimpiade nationale si internationale, am avut rezultate, elevii salajeni obtinand numeroase premii I, II, III si mentiuni speciale.
Din slabiciunea sistemului mai iese cate ceva la iveala daca ne uitam pe rezultatele de la examenele de Bacalaureat, unde procentul celor care trec de “examenul maturitatii” este relativ mic. Aici se observa ca ceva functioneaza gresit in procesul de predare si de asimilare a informatiilor de-a lungul celor 12 ani de scoala, chiar daca sistemul sta bine la cifre statistice.
Note mici la concursul pentru
posturile de directori de scoli
Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a facut publice, luna trecuta, rezultatele de la concursul pentru ocuparea functiilor de director si de director adjunct in 137 de unitati de invatamant din judet. O treime din posturile de director de scoala scoase la concurs au ramas vacante dupa ce candidatii si-au dat examenul, semn ca cei care au concurat au fost slab pregatiti. Pentru cele 137 de posturi scoase la concurs s-au inscris 110 cadre didactice. 109 cadre didactice s-au prezentat la prima proba. La proba scrisa au fost eliminati trei candidati, ramanand in concurs 106 candidati. La proba de evaluare a CV-ului au fost respinsi 13 candidati, ramanand doar 93 de concurenti. Nicio nota maxima, adica nici macar unul dintre candidati nu a obtinut maximul de 50 de puncte. Pentru a promova concursul, minimul a fost 30 de puncte. Cel mai mare punctaj a fost de 49,375, scor atins de doi candidati, iar cel mai mic, 23,75 de puncte. La ora actuala, au ramas vacante 46 de posturi de directori si sapte posturi de directori adjuncti.
La definitivat, dscalii trec inspectia
cu brio si pica prosteste examenul
Rezultatele de la examenul de definitivat de anul acesta, prin care profesorii urmaresc sa obtina numirea definitiva în învatamânt, arata un paradox al sistemului. Avem profesori care la inspectia de la clasa au nota 10, iar la examenul de definitivat abia iau un 4 sau un 5 tras de coada.
Dintre cei 58 candidati promovati, 22 au obtinut note între 9 si 10. Din cei 34 candidati nepromovati, 9 au obtinut note sub 5. Cea mai mica nota a fost 1,70. Daca un cadru didactic obtine astfel de note, ce pretentii sau asteptari putem avea de la cei pe care-i scoleste? stop_coloana
La titularizare a fost jale
In iulie, dascalii salajeni au sustinut examenul de titularizare pe posturi. Un dascal a fost eliminat atunci din examen pentru ca a încercat sa copieze. 372 de profesori salajeni s-au înscris la titularizare. S-au prezentat la examen doar 335, iar 39 dintre ei au fugit pur si simplu din examen când au vazut subiectele, constienti ca nu vor scrie macar de un 7, nota minima pentru promovare.
Au ramas asadar în examen 295 de dascali, ale caror lucrari au fost trimise spre Centrele de Evaluare din tara. Dupa corectare, situatia a stat cam asa: 115 note între 7 si 10, rata de promovabilitate, adica procentul notelor de 7 si peste 7 fiind de 39,24 la suta. Au picat examenul peste 60 la suta dintre dascalii participanti la concurs. Cu alte cuvinte, cadrele didactice s-au descurcat la titularizare mai rau decat elevii la bac, unde promovabilitatea a fost de 62 la suta.
S-a publicat calendarul tezelor
Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Știintifice a stabilit perioada in care elevii din invatamantul preuniversitar vor sustine tezele in anul scolar 2016 – 2017.
Pentru semestrul I, tezele se sustin pană la data de 13 ianuarie 2017. Tezele de pe semestrul al II-lea al anului se sustin pana la data de 26 mai 2017. În semestrul al II-lea, la clasa a VIII-a, tezele se vor sustine pana la data de 19 mai 2017, iar la clasele terminale de liceu, pana la data de 5 mai 2017.
Pana la perioada tezelor, elevii se vor bucura de vacanţa de iarnă, programata in perioada 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017. Intre 4 -12 februarie 2017 este programata vacanta intersemestriala. De asemenea, elevii vor fi liberi in 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, si in 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei.