Aproape jumatate din elevii de 15 ani sunt analfabeti functional

imagine-articol01_53095

 

Sistemul ne pune sa tocim, in loc sa invatam logic

42 la suta dintre elevii romani de 15 ani sunt analfabeti functional. Asta inseamna ca ştiu să scrie, să citească sau să opereze calcule, dar nu înţeleg noţiunile învăţate la scoala. Tocesc in loc sa invete logic, pentru ca la noi a invata inseamna, inca, a memora notiuni si definitii, nu a pune in practica informatiile acumulate.
Datele ingrijoratoare au fost prezentate luni, la Cluj, la un seminar pe tema ratei analfabetismului, si se bazeaza pe studiile efectuate de Centrul de Evaluare si Analize Educationale.
Specialistii recunosc ca fenomenul se datoreaza, in buna masura, modului în care sunt predate anumite materii în ciclul gimnazial şi liceal. ”Nu aş vrea să spun la modul general că principala cauză este calitatea sistemului educaţional românesc, ci modul în care încă se predă. Profesorul transmite cunoştinţe şi atât”, spune Sorin Spineanu-Dobrotă, Şef Serviciu Examene şi Evaluarea Manualelor al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale. stop_coloana
Elevii ştiu definiţii, clasificări, vorbesc în sintagme şi ştiu eseuri la Limba Română, dar se blocheaza cand trebuie sa explice, sa dea exemple, sau sa puna in practica teoria studiata.
Procentul de analfabeti functional de 42 la suta ne plaseaza mult peste media europeana, de 20 la suta.
”Este un număr absolut nepermis de mare de tineri care finalizează şcoala fără ca ceea ce au acumulat în şcoală să le permită să funcţioneze în societate (…) A merge la şcoală nu este suficient şi mulţi copii vin degeaba la şcoală”, explică si Ligia Deca, consilier de stat în Departamentul Educaţie şi Cercetare din Administraţia Prezidenţială.