Dupa o raza palida de bucurie pentru posesorii de autovehicule, si nu numai, ivita in contextul ieftinirii benzinei si a motorinei cu trei bani pe litru, acum doua saptamani, iata ca luni, 9 iulie, pleasna biciului ne-a lovit pe toti.Cele trei mari companii din Romania -Petrom, Lukoil si Rompetrol au majorat pretul benzinei si al motorinei cu opt bani pe litru. Mare scofala,vor zice unii dintre cititori, tot suntem invatati cu scumpirile. Si chiar s-ar putea sa ne intrebe daca stim vreun produs, alimentar sau industrial, care nu s-a scumpit in ultimele, hai sa zicem, doua luni. La drept vorbind, nu prea stim. Numai ca scumpirea combustibililor, pe langa ca atrage un lant de majorari de preturi, ne afecteaza material, fizic si intelectual. Ma explic; in rezervorul autoturismului meu, noul pret ma obliga sa pun mai putina motorina. Insa cu aceeasi cantitate de motorina diminuata, va trebui sa strabat acelasi drum pana la serviciu, sa efectuez aceeasi munca, sa-mi suplimentez efortul financiar si fizic pentru a da acelasi rezultat ca inaine de scumpire. Ca altfel e bai! In loc sa-mi canalizez substanta cenusie spre lucrul bine facut, o parte din neuroni se vor “agata” involuntar de efectele scumpirii. Nu am suferi de astfel de stres daca sistemul ar creste remuneratia individului direct proportional cu pretul, la motorina in cazul de fata. Numai ca individul, cetateanul, omul este exploatat de catre sistem. Cum sistemul este alcatuit si el din oameni, dictonul marxist “exploatarea omului de catre om” se muleaza ca o manusa pe mana, in actuala noastra societate. Exploatatii suntem noi, cei multi, platitori de taxe si impozite, prostimea. Exploatatorii sunt “baietii destepti” din cealalta parte a zidului, clientela politica, evazionistii si smenarii. Pentru acestia din urma ieftinirea combustibilului nu le aduce nicio raza de bucurie, pentru ca nu-i intereseaza, dar nici scumpirile nu le baga in seama. Cat se cunoaste din gramezile de bani nemunciti infima suma de 8 bani? Cam cat un fir de nisip de pe o plaja imensa.
Intoarcerea la Marx
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...