Alexandru Gheorghe locotenentul din Piata Universitatii
Incadrat la Baza Aeriana din Campia Turzii, militarul Alexandru Gheorghe, de 27 de ani, a devenit cunoscut in toata tara dupa ce, pe 23 ianuarie, si-a facut aparitia in Piata Universitatii, intre manifestanti, imbracat in uniforma. A vrut sa transmita mesajul sau de solidaritate fata de protestatari cu o zi inainte de Ziua Unirii. Vorbeste cu drag despre romanii lui, cu „R” mare. Luni va aparea in fata Consiliului de Judecata pentru gestul sau. (Alina Rad)
R.:Ce v-a determinat sa mergeti pana la Bucuresti pentru a protesta in Piata Universitatii? Care a fost picatura care a umplut paharul?
Lt.A.G. Picatura care a umplut paharul a fost poate mai grea decat celelalte si a fost reprezentata de atitudinea batjocoritoare afisata de anumite persoane, din spatele calculatorului sau a microfonului, bineinteles, la adresa oamenilor simpli care mureau de frig in Piata Universitatii, strigandu-si oful.
R.:De ce ati ales sa imbracati uniforma? Puteati merge imbracat civil in Piata Universitatii?
Lt.A.G.: Un ofiter imbracat in civil nu este cu nimic mai special decat un om obisnuit imbracat in civil. Aveam nevoie de simbolul uniformei militare care, dupa cum s-a vazut, a ramas adanc impregnat in memoria sufleteasca a oamenilor.
R.: Care a fost reactia superiorilor?
Lt.A.G.:Majoritatea m-au felicitat si m-au luat in brate si ma sustin si acum. Dar, bineinteles, in particular.
R.: Au existat repercusiuni? Ati fost sanctionat sau mustrat?
Lt.A.G.:Nu , momentan, nu. Luni, 06.02.2012, este prima sedinta a Consiliului de Judecata. Acesta va hotari daca se impune vreo sanctiune.
R.: Cum s-a schimbat viata dumneavoastra dupa aparitia in uniforma, la protest?
Lt.A.G. Sufleteste, ma simt deosebit, sunt mandru de Romanii mei, asa cum imi place sa le spun oamenilor simpli , carora le-am dedicat gestul meu, din toata inima si constiinta mea de Roman.
R.: In prezent, va simtiti incoltit la locul de munca?
Lt.A.G.: Nu , nici vorba.Totul decurge normal.
R.:.Cum a privit familia gestul dumneavoastra?
Lt.A.G.: Ma bucur ca mama nu era in fata televizorului cand am aparut, pentru ca ar fi facut probabil infarct. (rade). Era la un spectacol de teatru al fratelui meu. Tatal meu a avut timp s-o puna in tema, incetul cu incetul. Dupa socul resimtit initial, au urmat reactiile Romanilor care le-au depasit, si lor dar si mie, imaginatia, ceea ce i-a facut sa se simta mandri de gestul facut.Cum ma simt, de fapt, si eu.
R.: Va e frica?
Lt.A.G.: Da. De Dumnezeu.
R.: Ati lasat un manifest de 12 pagini apropiatilor. De ce?
Lt.A.G.:Vreau ca ideile mele sa ajunga candva la urechile Romanilor, spuse de mine sau transmise de cei carora le-am dat „tema”, in caz ca mi se intampla ceva.
R.:Unde credeti ca vor duce protestele ?
Lt.A.G.: Sper ca la eliberarea Romaniei.
R.: V-ati gandit sa plecati din Romania?
Lt.A.G.: Nici vorba, niciodata. Ma simteam oricum legat de acest pamant frumos si pana acum dar, dupa gestul meu si reactia Romanilor, ma simt legat intr-un mod mult mai puternic, mai frumos si mai minunat.
R.: Cum vedeti Romania peste un an? Dar peste cinci?
Lt.A.G.: LIBERA.
Interviu in exclusivitate pentru Graiul Salajului – Alexandru Gheorghe locotenentul din Piata Universitatii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...