Criza mondiala a impins marile companii din Romania aproape de marginea prapastiei. Lipsa de lichiditati, reducerea semnificativa a comenzilor si, implicit, a productiei, a determinat ingrosarea randurilor somerilor romani. Oamenii au din ce in ce mai putini bani, situatie reflectata si de statisticile Bancii Nationale a Romaniei, potrivit carora in ultimele luni, numarul celor care nu isi mai permit sa-si achite ratele a crescut.
Pe acest fundal, bancile s-au vazut nevoite sa schimbe foaia: au majorat dobanzile la credite si nu mai acorda credite cu aceeasi usurinta ca inainte de „instalarea” crizei, ci aleg pe spranceana clientii carora li se dau imprumuturi.
In ciuda situatiei existente, presedintele Traian Basescu ii indeamna pe romani sa mearga la banci pentru a solicita credite, fara a cere si bancherilor sa fie mai flexibili. Argumentul sefului statului: vazand ca exista cerere, bancile vor relaxa creditarea. In opinia sa, cauza blocajului creditarii o reprezinta reticenta companiilor si a populatiei de a mai trece pragul bancilor in perioada de criza. Nici o vorba nu sufla Basescu despre faptul ca, in prezent, costurile creditarii, precum si conditiile de acordare a imprumuturilor sunt cele mai severe din ultimii trei-patru ani. Si nici ca, intr-o perioada de depreciere continua a monedei nationale, doar cei foarte curajosi contracteaza credite. Atat doar ii spune romanului: sa se bage in datorii si mai adanc. In ceea ce-i priveste pe datornicii bancilor, presedintele ii avertizeaza sa-si plateasca ratele, altfel statul ar putea actiona pentru ca debitorii care in mod deliberat nu-si ramburseaza creditele sa fie stimulati.
Oare un alt fel de reactie, prin care seful statului ar fi recomandat romanilor sa fie cumpatati, nu ar fi fost mult mai inteleapta?