Primarii şi directorii de instituţii publice sunt pasibili de amenzi intre 5.000 şi 30.000 de lei dacă nu colectează selectiv deşeurile.
De la 1 august, instituţiile publice sunt obligate prin lege să depoziteze selectiv deşeurile rezultate din activitatea proprie. Conform actului normativ, fiecare instituţie publică a avut ca termen 60 de zile pentru a achiziţiona recipientele şi pentru a incheia un contract cu o firmă de salubrizare care să preia deşeurile in vederea reciclării.
Costurile pentru achiziţia recipientelor sunt suportate de instituţia publică. „Care ne-au solicitat pentru interior le-am dat. Toate instituţiile publice şi unităţile de invăţămant au amplasate in curte pubele pentru depozitarea selectivă a deşeurilor pe trei sortimente: hartie, sticlă şi metal”, a declarat Ema Bob, directorul SC Ave Ecoserv SRL Zalău.
Nici o amendă, deocamdată
De implemetarea legii şi de sancţiuni se ocupă Garda de Mediu. „Pe fiecare palier trebuie să fie coşuri separate pentru hartie, PET/plastice şi metal. Sancţiunile sunt intre 5.000 de lei şi 30.000 de lei pentru conducătorul unităţii care nu a asigurat aceste coşuri”, ne-a declarat Csutak Nagy Erzsebet, comisar şef al Comisariatului Judeţean a Gărzii de Mediu. Comisarul şef a menţionat că incă nu s-au făcut controale strict pe această temă, dar in verificările făcute la primăriile din mediul rural s-a avut in vedere şi acest aspect.
Puterea exemplului
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj s-a conformat intocmai. Pe fiecare palier sunt amenajate mini-pubele pe cele trei culori: galben, verde şi albastru. „Noi ne-am conformat incă de la inceput pentru că şi noi suntem verificaţi de Garda de Mediu”, ne-a declarat Dana Noje, purtătorul de cuvant al APM Sălaj.
Prefectul Sălajului, Vegh Alexandru, se numără printre şefii de instituţii care nu vor fi amendaţi. De două luni, pe holurile Instituţiei Prefectului sunt amenajate trei puncte de colectare selectivă, iar Ave Ecoserv vine să le ridice. Potrivit biroului de comunicare al Prefecturii, in două luni s-a colectat aproximativ 200 de kilograme de hartie şi carton, precum şi cateva kilograme de plastic.
Deşeurile rezultate in urma activităţii din instituţiile publice trebuie cantărite la predare, iar cantităţile sunt raportate lunar la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Instituţiile publice, obligate să-şi raporteze gunoaiele
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...