Astazi, de la ora 10,00, a fost convocata sedinta de constituire a noului Consiliu Local al comunei Buciumi, dupa ce instanta s-a pronuntat asupra hotararii de invalidare luata de alesii locali imediat in urma cu o luna de zile.
Instanta obliga noii alesi locali din comuna Buciumi sa constituie Consiliul Local, prin invalidarea hotararii luate de acestia in 1 iulie 2012. Consiliul Local al comunei Buciumi este singurul care nu s-a constituit in judetul nostru, neintelegerile politice si boicotul unora dintre noii alesi ducand situatia la extrem. Dupa doua luni de zile de la alegerile locale din 10 iulie, astazi are loc sedinta de constituire, iar alesii trebuie sa se prezinte, altfel suporta consecintele legii. Aici au avut mai multe tentative de constituire a Consiliului Local, boicotate repetat cand de unii, cand de altii. Situatia a dus la un precedent probabil singular in tara, pentru ca mandatul fostului primar Ioan Holhos s-a prelungit cu doua luni. Acest lucru s-a intamplat din cauza ca nu s-a constituit Consiliul Local, iar legea prevede ca noul primar ales este validat in functie doar daca depune juramantul in fata consiliului. Cum vechiul consiliu a fost dizolvat odata cu alegerile locale, iar noul consiliu nu s-a constituit, mandatul primarului ales de buciumani in 10 iunie s-a scurtat cu doua luni.
Interesul politic a dus problema in instanta
Filmul problemelor aparute la Buciumi a inceput pe fondul neintelegerilor aparute in USL. Liberalii au participat la alegeri cu candidat propriu, primarul in exercitiu Ioan Holhos, in vreme ce partenerii lor de alianta au decis sa sprijine un alt candidat, Eugen Lazar de la PP-DD, care a si castigat alegerile. In urma votului dat de locuitorii comunei Buciumi, Consiliul Local s-a faramitat extrem de mult, intre cinci partide. PNL si PDL au obtinut cate trei mandate, cate doua au obtinut PSD si PP-DD, in vreme ce un mandat a fost obtinut de PRM. La prima strigare de constituire, la Buciumi nu a fost cvorumul necesar de doua treimi dintre consilierii alesi, astfel ca s-a amanat sedinta cu trei zile, potrivit ordinului prefectului judetului Salaj. La cea de-a doua tentativa de constituire, s-a intrunit cvorumul necesar, s-a desemnat o comisie de validare de cinci membri, insa comisia a propus invalidarea unor alesi pe motiv de traseism politic, fara a prezenta dovezi scrise de la partidele care ii sustin. S-a supus la vot propunerea comisiei de validare, moment in care sase dintre consilieri au parasit sedinta si s-au incetat lucrarile. La cea de-a treia tentativa de constituire, toti cei 11 consilieri s-au prezentat la sedinta, s-a propus o noua comisie de validare formata din trei persoane, care a procedat din nou la verificarea dosarelor si a propus validarea tuturor consilierilor. Insa, cand s-a ajuns la vot pe fiecare consilier in parte, nu s-a reusit obtinerea majoritatii de sase voturi. Pentru ca era a treia tentativa de constituire, fara finalitate, s-a luat hotararea de invalidare a tuturor consilierilor locali proaspat alesi. In felul acesta s-a ajuns in instanta, cei 11 consilieri locali si Institutia Prefectului contestand hotararea de invalidare a CL Buciumi. In cursul ultimelor doua luni, instanta de contencios administrativ a analizat dosarele depuse si a decis sa admita cererea Institutiei Prefectului de anulare a hotararii Consiliului Local al comunei Buciumi prin care se invalidau, practic alegerile din 10 iunie. Ieri a fost, practic, ultima sentinta data de catre Tribunal, astfel ca Institutia Prefectului a decis sa organizeze de urgenta sedinta de constituire a Consiliului Local din Buciumi.
Eugen Lazar asteapta sa-si ia in primire primaria
Desi a fost ales in urma cu doua luni, Eugen Lazar de la PP-DD nu a reusit sa isi ia in primire postul din cauza noilor consilieri alesi. Astazi, daca se constituie noul consiliu, Eugen Lazar poate depune juramantul si sa-si ocupe scaunul de la Primarie. Noul primar acuza interesele fostului primar Ioan Holhos, care ar fi dus la situatia de acum. „Nu vor sa cedeze puterea, chiar daca au pierdut alegerile. Nu vor sa cedeze nicicum, chiar daca din 1.400 de alegatori care au fost la vot acum doua luni, peste 1.000 au votat impotriva dansului”, spune noul primar. Eugen Lazar a castigat alegerile in 10 iunie din partea PP-DD, fiind sprijinit de cei de la PSD. Are 40 de ani si este de profesie jurist, din anul 2004 lucrand la Cartea funciara din cadrul OCPI Salaj.
Urmeaza batalia pentru postul de viceprimar
Tot astazi, consilierii din Buciumi trebuie sa-si aleaga noul viceprimar. Cel care vrea sa fie vice si are toate sansele sa fie ales, este fostul primar liberal Ioan Holhos. La nivelul comunei Buciumi situatia politica este atipica. Daca primarul PP-DD a fost ales cu sprijinul PSD, fostul primar liberal va fi ajutat sa ajunga viceprimar de cei de la PDL. „Ei sunt sase, eu am doar doi consilieri, nu prea am cum sa-mi pun un viceprimar propriu”, spune Eugen Lazar, care s-a impacat cu ideea ca-l va avea pe dusmanul sau politic ca si coleg in executivul primariei. „Probabil va fi viceprimar, pentru ca e sprijinit de cei de la PDL. Domnul Holhos este var primar cu domnul Buda (n.r. Daniel Buda, deputat PDL de Cluj, originar din satul Pausa, comuna Romanasi) si a facut jocul PDL-ului de multa vreme. Sper sa-si faca mai bine datoria ca vice decat a facut-o pana acum ca primar”, a mai declarat noul primar Eugen Lazar pentru Graiul Salajului.
Instanta ii obliga pe alesii din Buciumi sa constituie Consiliul Local
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...