Temperaturile scazute si ninsorile abundente din ultima perioada nu au determinat oficialitatile locale sa inchida scoli. In tara, peste 2.600 de scoli sunt inchise.
Inspectoratul Scolar Judetean nu a fost nevoit sa modifice programul de functionare al scolilor salajene, chiar daca temperaturile de afara au fost cu multe grade sub zero si peste intreg judetul s-a asternut o patura groasa de zapada, astfel ca toate unitatile de invatamant isi deruleaza activitatea, deocamdata, in conditii optime. Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, a declarat pentru Graiul Salajului ca toate unitatile de invatamant sunt incalzite si transportul elevilor este asigurat, concluzie la care s-a ajuns dupa ce a cerut directorilor unitatilor de invatamant sa raporteze starea vremii din localitatile respective si eventualele probleme care apar. „Nu avem nicio scoala inchisa in judet. Am solicitat ieri (duminica – n.r.) sa mi se transmita prin sms problemele, insa, pana la ora 19.00, nu am primit nici o sesizare, astfel ca am anuntat prefectul judetului care este si seful Comandamentului de iarna si am raportat la Minister ca nu avem probleme”, a precizat Ioan Abrudan. Inspectorul general a subliniat ca in Salaj nu a fost instituit codul portocaliu de ninsori si viscol sau ger, iar daca vor aparea probleme pe viitor, exista varianta modificarii orarului de functionare al scolilor sau se vor gasi solutii de remediere a problemelor si vor fi comunicate toate informatiile.
Solutii alternative pentru problemele cauzate de iarna
Ioan Abrudan spune ca toate problemele izolate care au aparut pe parcursul saptamanii trecute din cauza fenomenelor meteorologice au fost rezolvate imediat de autoritatile locale si conducerile unitatilor de invatamant, in asa fel incat elevii si cadrele didactice sa nu fie afectate. „Daca este sa luam in calcul problema aparuta la Cheud, unde nu s-a mai putut folosi centrala pe gaz, primaria si conducerea scolii au rezolvat temporar situatia, folosindu-se incalzirea pe lemne. Programul de functionare al scolii nu a fost afectat, s-au gasit solutii alternative pentru incalzire. Daca un microbuz scolar se defecteaza, autoritatea locala incearca sa-l repare in cel mai scurt timp, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne panicam sau sa inchidem scoala. Era, intr-adevar, o problema numai in cazul in care nu se gaseau solutii alternative”, opineaza seful Inspectoratului Scolar.
Alerta la Ministerul Educatiei din cauza conditiilor meteo
Conditiile meteorologice din tara au pus pe jar reprezentantii Ministerului Educatiei si, implicit, inspectoratele scolare si autoritatile publice. Ieri, mai bine de doua ore, inspectorii generali au fost tinuti in videoconferinte cu reprezentantii Ministerului Educatiei, fiind obligati sa prezinte situatiile cu care se confrunta in judete, iar duminica au raportat prin sms daca vor inchide sau nu unitati de invatamant. Potrivit inspectorului general Abrudan, duminica a transmis prima raportare la ora 15.30 si a doua la ora 19.00. Salajul, alaturi de alte 15 judete, nu are nicio scoala inchisa, in timp ce 12 judete au sub 10 scoli inchise incepand de ieri, iar alte 14 judete inregistreaza mai mult de 10 unitati de invatamant inchise, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Educatiei. In total, sunt inchise 2.667 de unitati de invatamant, iar inspectorii scolari generali sunt obligati sa ia toate masurile care se impun pentru siguranta si confortul elevilor, cadrelor didactice si parintilor.
Inspectoratul Scolar Salaj nu inchide scolile
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...