Inspectoratul da in judecata doi fosti inspectori generali, doi fosti angajati si pe actuala contabila; le pretinde lor banii, insa Parchetul are primul cuvant
rn
Procurorii zalauani au in lucru un dosar privind modul cel putin ciudat in care Inspectoratul Scolar Judetean a facut pierduti peste un milion de lei. Este vorba, mai exact, de 1,1 milioane de lei pe care trebuia sa-i ia de la cei carora le-a retrocedat Palatul Copiilor. Pentru ca Inspectoratul nu a cerut despagubirea in termenul prevazut de lege, proprietarii cladirii au ramas cu bani buni in buzunar. Procurorii au intrat pe fir sa vada de ce banii publici au fost facuti cadou.
Totul a iesit la iveala in urma unui control de la Ministerul Educatiei. Asa a ajuns cazul in atentia procurorilor DNA de la Cluj, care l-au directionat catre procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau.
De ce nu s-a actionat, inca nu se stie. Ancheta procurorilor e in curs. “ntre timp, consilierul juridic de la Inspectoratul Scolar in timpul caruia se intampla totul, Jeler Viorica, si-a dat demisia. Si este si principalul suspect in dosarul penal deschis de procurori.
Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, acum condus de Maria Pop (sotia senatorului PSD Gheorghe Pop), care anterior a fost inspector scolar general adjunct, i-a dat in judecata pe fostii sefi ai Inspectoratului, Abrudan Ioan si Bancea Gheorghe, pe fostul consilier juridic Jeler Viorica, pe Bocsa Maria, fostul contabil, si pe Chete Corina, actualul contabil sef.
Actiunea civila a fost inregistrata la Tribunalul Salaj in 24 aprilie 2017, avand ca obiect pretentii de plata a prejudiciului si dobanzi. Au avut loc doua temene de judecata, iar la ultimul, din 30 octombrie 2017, judecatorii Tribunalului au dispus disjungerea cauzei in ce-i priveste pe reclamantii Abrudan Ioan si Bancea Gheorghe si suspendarea cauzei împotriva pârâtilor Jeler Viorica, Bocsa Maria si Chete Corina, pentru obligarea acestora la plata prejudiciului în suma de 1.100.000 lei plus dobânda legala, pâna la solutionarea dosarului penal deschis de Parchetul de pe lânga Judecatoria Zalau.
Reiese asadar ca ISJ cere celor trei – Jeler, Bocsa si Chete – sa dea banii, iar in dosarul disjuns – ISJ impotriva lui Abrudan si Bancea – este vorba de "actiune in raspundere delictuala". Si aici, dupa doua termene de judecata, s-a dispus suspendarea cauzei pâna la solutionarea dosarului penal al Parchetului.
Actiunile ISJ in instanta impotriva celor cinci depind asadar de ce stabileste Parchetul in cauza penala. Deocamdata au inceput cercetari "in rem" pentru savarsirea infractiunilor de neglijenta in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Suspect, fostul consilier juridic Viorica Jeler. Tot deocamdata.
rn
Fostii inspetcori Abrudan si Bancea se apara
rn
Fostul inspector scolar general Abrudan Ioan spune ca la momentul in care el a parasit Inspectoratul mai erau aproxiamtiv doi ani pana la termenul limita in care se puteau recupera banii. Ioan Abrudan a preluat functia in 2005 pâna in 25 iunie 2012.
Si fostul inspector scolar general Bancea Gheorghe – in mandatul caruia actualul inspector general Maria Pop i-a fost adjunct – spune ca a facut tot a tinut de el, tot ce i s-a comunicat ca trebuie sa faca pentru acest caz. Bancea spune ca nu a fost informat ca exista un termen limita pana la care se pot recupera banii, pentru ca daca ar fi fost informat nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie. El a fost la conducerea ISJ Salaj din iunie 2012 pana in iulie 2014.
rn
Inspectoratul avea o hotarare judecatoreasca
pentru recuperarea investitei in Palatul Copiilor
rn
Concret, este vorba despre banii care au fost investiti in reabilitarea Palatului Copiilor. Imobilul a fost retrocedat in 2009, dar ISJ Salaj a investit aici peste un milion de lei pentru modernizarea cladirii existente si extinderea acesteia cu spatii noi. Inspectoratul Scolar Judetean a dat in judecata proprietarii imobilului pentru a recupera banii investiti, iar in 2011 Curtea de Apel Cluj, printr-o decizie definitiva si executorie, a obligat proprietarii imobilului sa plateasca institutiei suma de 1,1 milioane de lei. Aceeasi solutie a fost pronuntata, in 2012, si de Înalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a ajuns ca urmare a faptului ca proprietarii cladirii au atacat sentinta instantei clujene.
Cu o hartie oficiala favorabila in mana, Inspectoratul Scolar nu a mai facut insa demersurile necesare pentru a intra in posesia banilor. Codul de procedura civila spune ca dreptul de a obtine executarea silita se prescrie în termen de 3 ani. Termenul de prescriptie începe sa curga de la data când se naste dreptul de a obtine executarea silita. “n cazul hotarârilor judecatoresti, termenul de prescriptie începe sa curga de la data ramânerii lor definitive.
rn
Inspectoratul Scolar a platit in schimb despagubiri
grele proprietarilor pentru ca a stat in cladirea lor
rn
Palatul Copiilor din Zalau a fost retrocedat in 2009 urmasilor vechilor proprietari, familia Faluvegy, printr-o hotarare a "naltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia de retrocedare a fost luata dupa ce, in anul 1999, Curtea de Casatie si Justitie a constatat ca aceasta cladire a fost preluata in mod abuziv de catre statul roman. Deoarece noii proprietari nu au reusit sa se înteleaga cu reprezentantii Ministerului Educatiei în legatura cu conditiile de retrocedare, proprietarii au decis sa deschida în 2010 un proces la Tribunalul Salaj. “n urma procesului, magistratii instantei salajene au decis, în 2012, ca ISJ Salaj si Palatul Copiilor sa plateasca chirie din 2003 pâna în 2012 pe teren, cladirea veche si constructiile noi facute de stat. Initial, cele doua institutii aveau de platit chirie pentru terenul în suprafata de 5.324 metri patrati, suma de 1.390.600 lei si 8.480 lei lunar pâna la predarea efectiva a imobilului; pentru cladirea veche suma de 181.200 lei si 1.558 lei lunar pâna la predarea efectiva a constructiei, iar pentru constructiile noi facute de Statul Român, suma de 1.050.648 lei si 4.169 lei lunar pâna la predarea efectiva a cladirilor. Ulterior, hotararea luata de magistratii salajeni a fost atacata la Curtea de Apel Cluj, care a decis în februarie 2013 sa reduca sumele pe care ISJ Salaj si Palatul Copiilor le au de platit. Astfel, Curtea de Apel Cluj a obligat cele doua institutii sa plateasca proprietarilor despagubiri în suma de 379.912 lei pentru cladirea veche si teren, pentru perioada mai 2004 – decembrie 2012, iar pentru cladirile noi despagubiri în suma de 40.936 lei, pentru lunile noiembrie 2012 – februarie 2013.
Ramas fara cladire, fara bani si fara dreptul de a-i mai recupera, Inspectoratul a "imprastiat" Palatul Copiilor in doua scoli din Zalau, Scoala Gimnaziala "Iuliu Maniu" si Licelul Tehnologic "Voievodul Gelu".