Conducerea IPJ a refuzat sa-i plateasca sporurile cuvenite singurului politist din Salaj care are doctoratul la Academia de Politie Ioan Cuza din Bucuresti

rn

Seful interimar al IPJ Salaj, Aurel Stirb, care tocmai si-a depus candidatura la concursul din 7 septembrie pentru sefia inspectoratului, este implicat intr-un mare scandal chiar inainte de sustine examenul. 

rn

Sub conducerea lui, Inspectoratul de Politie Judetean Salaj este executat silit pentru ca nu respecta o decizie definitiva a Curtii de Apel Cluj pentru plata drepturilor salariale ale unui politist. Decizia definitiva si irevocabila data de Curtea de Apel Cluj prevede ca Inspectoratul trebuie sa-i plateasca unui politist aproximativ 25.000 de lei.
Cel care trebuie sa primeasca banii este seful Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipale Zalau, Sorin Pop, care a deschis doua procese impotriva Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, prin care isi cere drepturile salariale, dar si sanctionarea cu amenda a IPJ Salaj.

rn

De la proces la executarea silita

Concret, Sorin Pop a devenit doctor in "Ordine Publica si Siguranta Nationala" la Academia de Politie Ioan Cuza din Bucuresti in luna septembrie 2013. Sorin Pop este singur politist din Salaj cu doctorat la Academia de Politie si printre putinii politisti din regiunea de Nord Vest cu titlu de doctor.
Potrivit legilor in vigoare, Sorin Pop trebuia sa primeasca de la IPJ Salaj o suma reprezentand un spor lunar de 15 la suta din salariul de baza, începând cu data de 15 mai 2014, actualizata cu indicele preturilor de consum, plus dobânda legala aferenta sumei de plata, calculata de la data de 15.05.2014 pâna la momentul efectiv al platii.
„nsa IPJ Salaj nu a platit nici pana astazi vreun leu. Asa ca Sorin Pop a deschis un proces civil si si-a cerut drepturile in instanta. La data de 15 mai 2017, la Tribunalul Salaj este inregistrat un dosar civil in care Sorin Pop cheama in judecata IPJ Salaj, Ministerul Afacerilor Interne si Consiliul pentru combaterea discriminarii. Dupa doua termene de judecata pe fond, pe 22 septembrie 2017 Tribunalul Salaj ii da castig de cauza lui Sorin Pop si obliga IPJ Salaj sa-i plateasca sporul lunar de doctor de 15 la suta din salariul de baza, plus dobanda legala.
IPJ Salaj nu se multumeste cu decizia Tribunalului Salaj si ataca sentinta cu recurs, pe 6 octombrie 2017, recurs care este judecat la Curtea de Apel Cluj.
Curtea de Apel Cluj da din nou dreptate politistului Sorin Pop, iar la primul termen, pe 14 februarie 2018, respinge recursul facut de IPJ Salaj impotriva sentintei date de Tribunalul Salaj, pe care o mentine in intregime.
Decizia Curtii de Apel Cluj este definitiva. Sorin Pop asteapta timp de trei luni ca IPJ Salaj sa puna in aplicare decizia finala a instantei prin care si-a castigat drepturile salariale, insa IPJ Salaj refuza sa-i faca plata sumelor cuvenite.
Atunci, Sorin Pop apeleaza la executorul judecatoresc Romeo Ciumarnean, care pe 15 mai depune la Judecatoria Zalau o cerere de executare silita a IPJ Salaj, iar a doua zi, 16 mai judecatorul admite cererea de executare silita impotriva IPJ Salaj.
Din nou, IPJ Salaj se incapatineaza sa plateasca sumele castigate de Sorin Pop printr-o decizie definitiva a instantei si contesta pe 30 mai executarea silita.
Contestatia de executare silita a IPJ-ului se judeca tot la Judecatoria Zalau, urmand sa aiba termen de judecata pe 5 octombrie.

rn

IPJ Salaj risca amenzi uriase

rn

IPJ Salaj, prin reprezentantul legal Aurel Stirb, risca o amenda civila in cuantum de un salariu minim pe economie pe zi, adica 1.900 lei pe zi, pentru fiecare zi care trece si nu se pune in aplicare decizia definitiva a instantei.
Pentru acest lucru, executorul judecatoresc Romeo Ciumarnean, impreuna cu politistul Sorin Pop, au deschis un nou dosar la Judecatoria Zalau, inregistrat in 12 iunie, prin care cere instantei sa-i aplice Inspectoratului de Politie Judetean Salaj o amenda civila. Primul termen de judecata in acest dosar are loc marti, 28 septembrie.

rn

O criza financiara paste Politia salajeana
din cauza acestui proces prost gestionat

rn

O problema mare pentru conducerea Politiei din Salaj este faptul ca Ministrul Afacerilor Interne a fost exclus din proces, iar banii, cei 25.000 de lei, trebuie platiti exclusiv din bugetul IPJ Salaj, pentru ca este singura parte in proces. Astfel ca IPJ Salaj risca sa intre in criza financiara, fiind nevoit sa reduca din banii destinati pentru motorina, utilitati si investitii, din cauza unui managment defectuos in acest caz.
Am luat legatura cu Sorin Pop, care ne-a declarat ca asteapta sa se finalizeze procesul si sa isi primeasca odata banii cuveniti.
"Eu sunt doctor in Ordine Publica si Siguranta Nationala la Academia de Politie Ioan Cuza din Bucuresti in luna septembrie 2013. Potrivit legii, trebuie sa primesc un spor lunar de 15 la suta din salariul de baza. Din februarie am o decizie definitiva prin care mi-am castigat drepturile salariale. Am asteptat trei luni de zile ca IPJ Salaj sa puna in aplicare decizia instantei si n-a facut nimic. Am apelat la un executor judecatoresc si i-am executat silit. Acum astept sa se finalizeze contestatia depusa de IPJ la executare. „mpreuna cu executorul a cerut instantei sa aplice o amenda civila IPJ-ului pentru nepunerea in aplicare a deciziei definitive", ne-a rezumat situatia chiar Sorin Pop.