Cei 260 de salariati ai fabricii Cuprom Zalau nu s-au ales cu prima de Craciun prevazuta in contractul colectiv de munca (300 de lei pentru fiecare persoana), societatea intrand, la inceputul lunii decembrie, in insolventa. In plus, cei 20 de angajati disponibilizati la finele anului trecut nu au primit decat jumatate din platile compensatorii.
„Toti angajatii sunt, in acest moment, in vacanta, urmand sa reia lucrul in 12 ianuarie. Dupa aceea, vom solicita intrunirea comisiei paritare, in cadrul careia vom ridica problema sumelor neachitate”, ne-a declarat Ioan Blaj, liderul sindicatului din fabrica. Potrivit spuselor sale, personalul fabricii a ramas fara bonusul de sarbatori, in conditiile in care compania nu dispune de lichiditati. Pentru a stabili ce masuri vor fi luate in vederea recuperarii banilor, imediat dupa intoarcerea din vacanta, liderii sindicali se vor consulta cu angajatii. In cazul in care conducerea Cuprom nu va fi de acord nici macar cu plata esalonata a primelor restante, Blaj nu exclude actionarea in instanta companiei.
Reprezentantul salariatilor a tinut sa precizeze ca problemele existente la uzina Cuprom Baia Mare – trimiterea in somaj tehnic a 180 din cei 280 de angajati, pana in primavara – nu vor afecta si fabrica din Zalau.
Precizam ca, pe 3 decembrie 2008, Tribunalul Bucuresti a hotarat deschiderea procedurii de insolventa impotriva companiei Cuprom Bucuresti, la cererea creditorului Expert Consultancy, o firma de consultanta inregistrata in capitala.
Principalii actionari ai Cuprom sunt Horia Simu si Horia Pitulea, care au preluat, incepand din 2003 cele doua fabrici romanesti de cupru – fosta Phoenix Baia Mare si fosta Elcond Zalau, dar si doua institute de proiectare si cercetare.
Insolventa „ciupeste” din banii salariatilor Cuprom
Articole
ANAF va putea pune poprire pe investițiile financiare și pe asigurările de viață
Pentru a recupera datoriile din taxe și impozite, Fiscul va putea pune poprire și împotriva asigurărilor de viață de orice tip și a altor produse financiare deținute de persoane fizice și juridice rezidente în România. Potrivit legii, în acest moment, ANAF poate pune poprire doar pe conturile bancare ale rău-platnicului. Autoritatea de Supraveghere Financiară este obligată să furnizeze toate informațiile legate de asigurările și plasamentele financiare deținute de români până la 31 iulie 2025. Potrivit datelor publicate…
Mai mult...Contract colectiv de muncă pentru angajații din bănci
Guvernul a extins aplicarea Contractului colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar. Executivul a aprobat, în ședința din 27 noiembrie, extinderea aplicării prevederilor Contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul sectorului de negociere colectivă 40 – Activități bancare, negociat și semnat anul acesta de Federația Sindicatelor din Industria Financiară, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci și Consiliul Patronatelor Bancare din România pentru 5 bănci. ”Acest demers marchează o premieră în domeniul dialogului social, fiind primul contract…
Mai mult...