Cam 50-60 la suta din venituri le cheltuim pe alimente si bauturi. Lasam tigarile la o parte, fiindca nu toata lumea fumeaza, dar de ingurgitat toti ingurgiteaza. Refe-ritor la alimente si bauturi, putem constata ca preturile s-au dublat in ultimii ani, iar calitatea s-a injumatatit. Fermierii si procesatorii aplica tehnologii intensive si industriale care aduc riscuri mari de imbolnavire. Intrebarea se pune, mai exista hrana adevarata? Da, aceea pe care ti-o produci tu insuti, in cultura traditionala rurala. Cultura moderna ne ofera marfuri variate aduse din intreaga lume. In loc de alimente sacre, vii, proaspete, naturale din propria gradina, devoram hrana profana, chimizata, artificiala, care risca sa devina anti-hrana si care produce boala acuta sau cronica. Sa pretuim mancarea de la taranii cu frica de Dumnezeu, desi multi aduc la piata tot produse chimizate, iar pentru ei isi produc separat, ecologic. Branza de vandut este inchegata cu pastile, iar cea pentru consum propriu cu cheag de oaie. Mierea pentru ei provine de la albine netratate antiparazitar si cu antibiotice. Alimentatia moderna este variata si ieftina, dar riscanta. S-au schimbat obiceiurile. Consumul de carne glucide si lipide s-a dublat pentru ca nu-s nutritive. Bunicii nostri tarani isi faceau cruce si se rugau inainte de a se aseza la masa, pentru a sfinti hrana si a-i da valoare spirituala. Cei vechi cunosteau insa si partile intunecate ale alimentelor si bauturilor, pe care noi le-am uitat si facem excese. Infulecam alimente ne-necesare cum sunt dulciurile si bauturile racoritoare. Omul modern este inselat prin etichete si reclame mincinoase. Alegem cu ochiul, apreciem alimentele emotional, adeseori irational si ne miram de ce dracul omoara unul din trei oameni.