Cultivarea spanacului este simpla si putin costi-sitoare. La noi, spanacul, se cultiva in toate regiunile tarii, putand fi insamantat atat toamna cat si primavara. Poate fi o buna premergatoare pentru tomate, ardei, fasole. Cel mai tarziu se poate semana intre 10 si 20 octombrie pentru a se recolta primavara, pe la jumatatea lunii aprilie.
Spanacul este putin pretentios fata de caldura, plantele tinere suportand brumele si chiar inghetul solului. De aceea ele pot ierna in camp, dar cu conditia sa aiba o rozeta formata din doua-trei frunze. In ceea ce priveste solul, acesta trebuie sa fie bogat, cu suficienta umiditate. Raspunde bine la fertilizarea cu gunoi de grajd, dar si la ingrasaminte chimice , in special la cele pe baza de azot.
Pentru afanarea solului se efectueaza aratura la 20-25 de centimetri apoi, inainte de semanat are loc maruntirea si nivelarea solului. Adancimea de semanat, in cazul in care vorbim, si anume atunci cand semanatul are loc toamna tarziu, este de 3-4 centimetri. Cele mai raspandite soiuri sunt Smarald, Matador, Matares si Nores. Norma de samanta la hectar este de 15-20 de kilograme, in functie de facultatea germinativa si epoca de semanat, cunoscut fiind faptul ca pentru cultura de toamna cantitatea de samanta este mai mare.
Combaterea agentilor patogeni se face cu precautie, numai daca este cazul. Principalul daunator este paduchele negru al frunzei care se combate prin stropiri repetate cu apa rece sau printr-un tratament cu solutie pe baza de Ambusch 25 EC – 0,05 la suta.