Trei sesiuni de depuneri de proiecte
Inca de la inceputul acestei saptamani, mai exact de luni, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a deschis sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”, programata initial pentru perioada 1-31 august 2012 pentru perioada 3-28 septembrie
Persoanele interesate in obtinerea finantarii europene pot depune proiecte pentru aceasta masura pana pe 28 septembrie 2012. Aceasta masura beneficiaza pentru sesiunea 3-28 septembrie de o alocare de 134.668.992 de euro.
Tot luni au fost deschise sesiunile de depunere de proiecte pentru Masura 221 -”Prima impadurire a terenurilor agricole” si Masura 125 -”Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii.”
Romania – tara cea mai afectata de seceta
Premierul Victor Ponta a declarat ca tara noastra este cea mai afectata de seceta dintre statele europene si a cerut Ministerului Agriculturii sa inceapa procedurile de sprijinire a fermierilor. „Am vazut si eu prognozele europene si e chiar groaznic, e chiar groaznic cat de mult va fi afectata Romania, cel mai mult din Europa, de seceta, dar trebuie sa trecem peste anul acesta greu si sa speram ca la anul va fi un an bun si reusim sa recuperam din ceea ce a ramas in urma”, a declarat premierul Ponta
Painea se va scumpi cu 20 la suta
In aceasta toamna pretul painii va creste cu 20 la suta, pe fondul secetei care a afectat in ultima perioada Romania dar si al crizei economice de la nivel mondial. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara a precizat ca „in cazul painii, majorarea pretului graului cu 50 la suta ar antrena o crestere a pretului painii pe real cu 40 la suta, insa piata nu va putea sa suporte , iar scumpirea efectiva va fi de 20 la suta”. Presedintele a mentionat ca sunt necesare masuri cat mai urgente pentru revigorarea agriculturii. De pilda apa, energia electrica si combustibilul utilizate in agricultura ar trebui livrate la preturi speciale, mai mici, iar statul ar trebui sa asigure anumite forme de ajutor catre micii fermieri.
Si pretul carnii de pasare va creste
Scumpirea furajelor, dar si cursul leului ii afecteaza din plin pe crescatorii de pasari, care spun ca sunt nevoiti sa opereze cresteri de pret cu de pana la 15 la suta, respectiv cu un leu pe kilogram. In Romania, piata carnii de pasare este estimata la aproximativ un miliard de euro, anual. Potrivit datelor furnizte de Institutul National de Statistica, in tara noastra consumul mediu de carne de pasare este de 15-17 kilograme, anual, pe cap de locuitor.