Tăieri de producţie la coacăz
Coacăzul negru rodeşte pe ramuri de un an. Prin tăierile de fructificare se va asigura creşterea de lăstari anuali. Plantele formate cu suficienta ramuri in tufă (16-20 bucăţi) au nevoie de inlocuirea treptată a ramurilor imbătranite cu altele tinere crescute de la baza tufei. In cazul cand pornesc puţini lăstari de la nivelul solului se aplică tăieri care lasă cepi in locul ramurilor eliminate. In fiecare primăvară devreme se elimină prin tăiere ramurile rupte, bolnave şi cele de vigoare slabă, pentru ca in interiorul tufei să pătrundă mai multă lumină.
Aplicarea amendamentelor de calciu
In această perioadă se pot aplica amendamente de calciu in zonele colinare cu soluri acide. Este o măsură obligatorie. Valorile pH-ului trebuie să se situeze intre 6-7. Plantele işi formează un sistem radicular sănătos capabil să asigure necesarul de elemente nutritive. Limitele valorilor pH intre care cresc şi se dezvoltă principalele culturi de camp de primăvară sunt: porumb 6,5-7; sfeclă de zahăr, trifoi 6,5-7,4; mazăre 6,5 -7; lucernă 7-8; cartoful şi ovăzul 5,3-6,4. Ca materiale se pot folosi carbonatul de calciu (piatra de var) hidroxid de calciu (var nestins), zgură de furnal, tuful calcaros, molozul ce rămane de la demolarea clădirilor. Din aceste materiale foarte bine mărunţite se aplică 3-4 tone la hectar. Efectul amendamentelor este de lungă durată (6-8 ani şi deci cheltuielile efectuate se reintorc cu mari beneficii.
Tutunul, una dintre cele mai profitabile culturi
Romanii nu renunţă la tutun nici pe vreme criză, chiar dacă accizele au luat-o razna, ceea ce face ca producţia tutunului să rămană una dintre cele mai profitabile industrii. Inrăiţii intr-ale fumatului pot cultiva tutunul şi pentru consumul propriu. Pentru cultivarea tutunului, agricultorul beneficiază atat de sprijin din fonduri europene, cat şi la bugetul de stat. Cultivatorii vand tutunul la un preţ de un euro pe kilogram. La această sumă se adaugă sprijinul primit de la stat. Pentru acest an sprijinul acordat din fonduri europene este de 191,52 euro pe hectar. In plus cultivatorii de tutun primesc şi o subvenţie de doi euro pe kilogram prin plata directă.