Pe tot timpul sezonului rece por să apară situaţii deosebite ce ţin atat de familia de albine cat şi de factorii de mediu. Situaţiile anormale apărute determinate de lipsa mărcii, deranjul continuu al familiei de albine aflate in ghem şi dereglarea unor factori de microclimat generează un consum excesiv de hrană pe o perioadă dată de timp. intervenţia apicultorului trebuie să fie promptă, prin eliminarea cauzelor şi administrarea hranei solide. Mierea cristalizată, şerbetul, zahărul candel sau turtele glutoproteuce oferite albinelor vor fi ambalate corespunzător şi aşezate deasupra ciubului in cantitate suficientă pentru o perioadă de timp care este apreciată de crescător. Trebuie precizat că toate hrănirile sunt determinate in mod categoric de condiţiile naturale de cules oferite albinelor şi in mod arbitrar de către apicultor. Aceste hăniri pot fi clasificate in hrăniri de necesitate şi hrăniri de stimulare. Lipsa hranei are un efect deosebit de negativ asupra familiilor de albine, ducand intr-o primă etapă la intreruperea dezvoltării biologice, fiind urmată in final chiar de moartea acestora prin infometare. Din contră, atunci cand se prevăd culesuri abundente, stimularea familiilor de albine inaintea apariţiei acestora este binevenită.